A csapadékban szűkös tél károsította a Hargita megyei őszi vetéseket.Mi a szakértők véleménye?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Téli csapadék és a jótékony hótakaró hiányában a fagy károsította az őszi vetéseket Hargita megyében.Az utóbbi években ez volt a legcsapadékszegényebb tél.

A Hargitai Vidékfejlesztési és Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője,Török Jenő,az AGERPRES-nek elmondta,hogy a 12.000 hektár búzával,árpával,tritikáléval és rozzsal bevetett terület egyharmadát érintette a fagy,mivel nem borította hótakaró.

Az említett forrás szerint Karácsony környékén Hargita megyében nulla fok fölötti hőmérsékleti értékek voltak,míg január elején-20 C fokot mértek.Török Jenő elmondta,hogy előző években előfordult a -38 c fokos hőmérséklet is ami viszont nem okozott károkat az őszi vetésben mert az a vastag hótakaró védelme alatt volt.

A szakemberek csak március végére tudnak a kár mértékéről nyilatkozni.

A fagy hatásának eredményeként látható,hogy egyes parcellák besárgultak,de nem mérhető fel a kár mértéke,ami az elvetett fajtának és a vetés idejének is függvénye,nyilatkozta Török Jenő.

Még hozzátette,hogy nincs minden elveszve,ha nemsokára megérkezik a csapadék.

Forrás:voceatransilvaniei.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy