Pénzek a megye településeinek

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Hargita megye tanácsa rendkívüli ülést tartott november 18-án szerdán Felsőboldogfalván. A napirendi ponton többek között olyan határozatok, amelyek az ÁFA visszaosztásról szóltak. Felsőboldogfalva község 100 ezer lejt kapott járdák építésére. A megyei tanács elnöke Borboly Csaba, azzal nyitotta meg a rendkívüli ülést, hogy a pénzek szétosztásánál figyelembe vették azt a kritériumot, hogy melyek az igazán rászoruló települések. Több iskola, óvoda, művelődési otthon, templom és közösségi ház is található Felsőboldogfalva község közigazgatási területén. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem csak a lakósok életkörülményeit kívánják javítani, hanem a kis közösségek fele is kinyilvánítják figyelmüket.

A megyei tanács feladata, hogy kiegyensúlyozza a bukaresti kormány döntéseit, tette hozza Borboly Csaba. Az ÁFA visszaosztásból Felsőboldogfalva 100 ezer lejt kapott új járdák építésére és kialakítására.

Sándor József, a település polgármestere, megköszönte a nyújtott segítséget és fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy akik ide akarnak költözni, vagy akik vissza szeretnének jönni a szülőföldjükre jobban motiválva, legyenek. Ugyancsak hozzátette, rendkívül örvendetes, hogy a településen az utolsó népszámlálástól számítva a lakosság számaránya növekedett.

Eldöntötték a megyei költségvetés módosítását annak érdekében, hogy európai uniós pályázatokhoz önrészt biztosítson. Így a gyergyószárhegyi megyei kulturális központ kapott 8.000 lejt egy pályázaton keresztül, Tibold település útjavításra, a székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház pályázatát is támogatták.

Borboly Csaba megköszönte a megyei tanácsban lévő képviselő csoportoknak a javaslattételt az ÁFA visszaosztással kapcsolatosan.

Ebből az összegből a megyei tanács majdnem 4.400.000 lejt osztott szét, elsősorban közösségi épületek és terek felújítására. Különös figyelmet fordítottak az iskolákra az önkéntes tűzoltók felszerelésének biztosítására, azokra a gondokra amelyekkel a közbirtokosságok küzdenek.

Szintén az ÁFA visszaosztásból 3.100.000 lejt különítettek el az utak felújítására. Településenként: Gyimesközéplok 100 ezer lejt, Kászon 62 ezer lejt, Csíkszépvíz 100 ezer lejt, Tusnád 100 ezer lejt, Székelyandrásfalva 300 ezer lejt, Lövéte 100 ezer lejt, Székelykeresztúr 300 ezer lejt, Gyergyóditró 300 ezer lejt, Gyergyóremete 976 ezer lejt, Gyergyócsomafalva 242 ezer lejt, Gyergyószárhegy 150 ezer lejt, Gyergyóújfalu 150 ezer lejt, Galócás 150 ezer lejt és Gyergyóvárhegy 99 ezer lejt kaptak.

 

Feliceni, 18 noiembrie 2015

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy