Perseidák- augusztusi égi jelenség

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Szokás szerint augusztusban jelenik meg a Perseida meteorraj. A Perseidák a származási csillagképről kapták a nevüket, az egyik legaktivabb meteorrajok egyike egy év alatt. A Perseidák az ünnepek és a vakáció időszakáról ismertek, ez az év azon időszaka, amikor az emberek több időt töltenek éjszaka a szabad ég alatt.

Fotó: Observator Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

 

A hullócsillag jelenség jól ismert. A fénynyomot az égen egy 1 mm-nél kisebb átmérőjű részecske hagyja, amely meggyújtja a levegőt, amikor belép a Föld légkörébe. A másodperc töredékéig látjuk ezt a jelenséget, amelyet a csillagászok meteornak neveznek. A légkörben égő kozmikus porszemcsét meteoroidnak, a néha a Földre hulló kavicsot meteoritnak nevezik.

Mindezek a porrészecskék a Swift-Tuttle üstökösből származnak, amely a Nap mellett elhaladva szublimál, és a megfagyott magban rekedt kozmikus por az űrbe kerül.

Minden meteorrajnak van egy bizonyos időszaka, amikor aktív, és egy maximum pillanata, amikor a meteorok aktivitása a legnagyobb.

A Perseidáknál az aktivitási időszak július 17. és augusztus 26. között van. Ebben az időszakban a nem áramlathoz tartozó (szórványos) meteorok mellett olyan meteorok is megfigyelhetők, amelyek a Perszeusz csillagképből származnak.

A legnagyobb áramlaterősség augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszaka lesz. Előző este a felfelé, a maximum éjszakáján a maximumot, az azt követő éjszaka pedig a maximum lejtőjét figyelhetjük meg augusztus 11-14. között.

A legjobb megtekintési idő éjfél után reggelig. Minden meteor, amelynek fordított pályája eléri a Cassiopeia csillagképet (Cassiopeia és Perseus között), az egy „perseida”.

Ebben az évben a Hold a telihold fázisában lesz, egész éjjel fényes és látható lesz. Egész éjjel az égen marad, és kedvezőtlenól befolyásolja a megfigyeléseket. Még a jó égboltú helyekről is nagyon kevés Perseida lesz látható a Hold miatt.

A csillagászati ​​jelenségeket a legjobban tiszta égboltú, szórt fényektől mentes helyekről lehet megfigyelni. A nagyvárosokból tehát nem sok meteort lehet látni. A legjobb hely megfigyelésre falun vagy a hegyekben. A nagyvárosok peremén is jó megfigyelőhelyek lehetnek. Azok, akik tiszta égboltú területekről figyelnek, óránként legfeljebb 100 meteort láthatnak. A városokból megfigyelők óránként 10-20 meteort fognak látni.

Forrás: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy