Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Kísérleti projektek – a befogadó nevelés integrált megközelítése. Az oktatás digitalizálása NEM online oktatást jelent

 

 

A Régiók és Városok Európai Hete keretében Hargita Megye Tanácsa október 12-én, szerdán rendezte meg a #LocalAction4Education- Kísérleti projekt a digitális oktatásért eseményt.

A Winkler Gyula európai parlamenti képviselő által moderált eseménynek külön vendége volt Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, a panel résztvevői között volt Salamon Alpár Ferencz, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza igazgatója, Csák László, európai politikai szakértője, Bőjte Dániel digitalizációs szakértő, Borsos Endre oktatásdigitalizációs szakértő, Juraj Bilic, a Horvát Akadémiai Kutatóhálózat (CARNet) alelnöke.

Az esemény célja olyan jó gyakorlatok, tapasztalatok, kihívások összegyűjtése volt, amelyek hozzájárulnak az oktatás támogatásához minden tanulási környezetben, a digitális megosztottság csökkentése érdekében a kevésbé fejlett régiókban.

„A COVID-19 világjárvány idején az iskolák, a tanárok, a diákok és a szülők olyan új helyzet elé kerültek, amelyben a hagyományos oktatási mód már nem volt lehetséges, és minden egység és család kénytelen volt megoldást találni. Egyesek számára az otthoni tanulás szervezése jelentette a kihívásokat, sokak számára, különösen a kevésbé fejlett régiókban, például Hargita megyében, a kihívások a szükséges eszközök vagy internetkapcsolat hiányával kezdődtek. Ezért Hargita Megye Tanácsa kezdeményezte és munkacsoportot hozott létre a megyében az oktatás digitalizálásának megvalósítására. A munkacsoport az oktatás területén releváns szereplőkből és magasan értékelt szakértőkből állt és áll, és elsősorban az online oktatással kapcsolatos sürgető igények megoldására irányult”, mondta Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

A hosszú távú hatás érdekében a megyei tanács munkacsoportja arra a következtetésre jutott, hogy holisztikus, regionális, átfogó és stratégiai megközelítésre van szükség, megalkotva a DigEdu2030 – Digitális Oktatási Cselekvési Tervet, amely Kísérleti Projekt indítását javasolja az oktatás digitalizálására Hargita megyében.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, az esemény kiemelt vendége, üdvözölte a megyei tanács kísérleti projekt megvalósítására irányuló kezdeményezését, támogatást és együttműködést biztosítva a csapatnak a megvalósításhoz, egyúttal elismerve, hogy nem lehet beszélni inklúzióról, anélkül, hogy az oktatásról beszélnénk, és hogy a szakadékok csökkentése érdekében mindenki számára biztosítani kell a tanuláshoz és képzéshez való hozzáférést. A prioritás az alapvető digitális készségek fejlesztése beruházásokon keresztül – tette hozzá az alelnök.

Az oktatás digitalizálása és általában a digitalizálás európai és nemzeti szinten is prioritássá vált, de jelenleg hiányoznak a finanszírozási lehetőségek az átfogó és többszintű kísérleti projektek megvalósításához.

Ferencz Salamon Alpár, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza igazgatója úgy értékelte, hogy a digitális jóllét szorosan összefügg a testi jólléttel, és az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében olyan projektek megvalósítására van szükség, amelyek XXI. századi feltételeket biztosítanak.

Bőjte Dániel, digitalizációs szakértő kiemelte a tanári szerep megváltoztatásának szükségességét, a tanulásra, az oktatás digitális átalakítására helyezve a hangsúlyt anélkül, hogy az érzelmi komponenst kihagynánk ebből a folyamatból a jövőre nevelés érdekében.

A jó gyakorlatok példájaként Juraj Bilic, a Horvát Akadémiai Kutatóhálózat (CARNet) alelnöke bemutatta a horvátországi kísérleti projektet, amelyet két lépcsőben fejlesztettek ki, és azt tanácsolja, hogy fektessenek be robusztus és modern technológiákba, amelyek nem romlanak le az idő múlásával. Juraj Bilic ugyanakkor elmondta, hogy az oktatás digitalizálása nem jelent online oktatást.

Borsos Endre, az oktatás digitalizálásának szakértője méltatta Hargita Megye Tanácsának aktív partneri szerepét számos digitális projekt megvalósításában, megemlítve a 7 Smart Steps-t, a Classy alkalmazást, a tanárok és diákok számára hasznos eszközöket a digitális tartalom létrehozása révén.

A műhelymunka alkalmával együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Hargita Megye Tanácsa, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, és a horvátországi CARNet, amelyen keresztül megtalálják az eszközöket a Digitális Oktatás Helyi Akciótervének megvalósításához, hogy – amint Borboly Csaba mondta– Hargita megyében az oktatás egy újabb szintre kerüljön, bármilyen származású gyermek egyenlő esélyekkel készüljön a digitalizált jövőre.

  • Hargita Megye Tanácsa sajtóirodája által közölt információVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.