Részvételi költségvetés 2023. Csíkszereda önkormányzata várja a hasznos ötleteket

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

Csíkszereda város képviselő-testülete idén is 500 ezer lejt hagyott jóvá a részvételi költségvetésre. Az összeget olyan civil projektek megvalósítására fordítják, amelyek a projektpályázatot követően a legnépszerűbbek lesznek. Hat különböző kategóriában lehet benyújtani terveket, a beadási határidő március 15.

Az idei pályázatot Korodi Attila polgármester és Sógor Enikő alpolgármester, a bíráló bizottság tagja hirdette meg.

A város polgármestere részletezte az idei verseny legfontosabb szempontjait. A költségvetés megegyezik a tavalyival, azaz 500 ezer lej. A felhívásra minden 18. életévét betöltött, csíkszeredai lakhellyel rendelkező személy jelentkezhet. Ötleteket várnak a város polgáraitól (egyénileg vagy csapatosan), de civil szervezetektől, sportkluboktól és kereskedelmi szervezetektől is.

Maradt a tavalyi hat kategória:

 • sétányok, járdák és gyalogosövezetek;
 • mobilitás, akadálymentesítés és biztonságos közlekedés
 • zöldövezetek és játszóterek;
 • közterületek rendezése;
 • sport-, oktatási- és kulturális infrastruktúra;
 • digitális város.

Sógor Enikő alpolgármester bizottsági tag minőségében, a tavalyi tapasztalatok alapján kiemelt néhány szempontot. Fontos, hogy a benyújtott projektjavaslatok közérdekű célt szolgáljanak. Magánterületre nem terjedhetnek ki a projektek, és a város folyamatban levő beruházásait sem befolyásolhatják. Kizáró tényező lehet, ha a javasolt projekt a megvalósítás után jelentős működtetési költségeket (pl. karbantartás) vonna maga után.

A benyújtott terveket első lépésben önkormányzati képviselőkből és városházi szakirodák személyzetéből álló bizottság bírálja el, és ezután kezdődik a versenyeztetés.

Az első szavazási körben minden kategóriából egy-egy ötletet támogathatunk szavazatainkkal a https://reszvetelikoltsegvetes.szereda.ro weboldalon. A második körbe kategóriánként legfeljebb két tervezet juthat tovább, az így összeálló maximum tizenkét ötlet közül viszont már egyedül a legszimpatikusabbra adhatjuk le a voksunkat. A szavazathalmozás elkerülése érdekében a szavazáshoz szükséges a személyi szám (CNP) közlése.

Az egyes projekteket az önkormányzat legfeljebb 100 ezer lej értékben támogatja, áfával együtt, ennek fedeznie kell esetenként a tervezési, engedélyeztetési költségeket is.

A végső eredményhirdetés június 1-re várható, a megvalósítások pedig folyó év második felére, illetve 2024 első felére.

Korodi Attila és Sógor Enikő megjegyezték, hogy a városlakóktól származó ötletek hiteles iránymutatói a fejlesztési igényeknek.

A 2023-as részvételi költségvetés naptára:

 • 2023. február 15.–március 15.: projektek benyújtási határideje
 • 2023. március 15.–31.: projektek elemzése
 • 2023. április 1–30.: első szavazási kör
 • 2023. május 2–6.: az első szavazási kör hitelesítése
 • 2023. május 9–20.: második szavazási kör
 • 2023. május 23–31.: második szavazási kör hitelesítése
 • 2023. június 1.: eredményhirdetés

A tervjavaslatokat a https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScHs-d5kRjnaI3i5FCAtxvcYlCphfjQr_LJOmTGASXTkYw2hA/viewform linken lehet beküldeni.

A 2022-es részvételi költségvetés tervei

Az első csíkszeredai részvételi költségvetés alkalmával a szavazatok nyomán hat projektet ítélt támogathatónak a bizottság.

Azóta megvalósult a Stadion utcai Calisthenics park fejlesztése, és amint az időjárás engedi, felszerelik a kerékpárlekötőket is a Fenyő utca 9A lépcsőháznál. Engedélyeztetési fázisban áll a Központi parkba tervezett hangszerpark, illetve új játékelemek kihelyezése – az eszközök már rendelkezésre állnak. A Szív utca és a Temesvári sugárút találkozásánál levő zöld területre tervezett kutyafuttató szintén az urbanisztikai folyamatoknál tart, a Hóvirág utcai játszótér létrehozása érdekében pedig további egyeztetésre van szükség a pályázó és a városháza között.

 • Csíkszereda Városháza sajtóirodája által közölt információk és fotók

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy