Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Méhnyakrák szűrőhálózatok Hargita megyében

 

A Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház saját szűrőhálózata mellett a „Méhnyakrák megelőzése, korai felismerése és korai kezelése” projekt megvalósítása érdekében 2022. augusztus 1-jétől további 9 szűrőpont került a Központi régió szűrőhálózataiba, a következő egészségügyi egységekben:

-Segesvári Városi Kórház

-Szészrégeni „Dr. Eugen Nicoara” Városi Kórház

-Marosludasi „Dr. Valer Russu” Városi Kórház

-Marosvásárhelyi Top Med Kórház

-Gyulafehérvári Megyei Sürgősségi Kórház

-Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

-Sepsiszentgyörgyi „Dr. Fogolyán Kristóf” Megyei Sürgősségi Kórház

-Székelyudvarhelyi Városi Kórház

-Nagyszebeni Megyei Klinikai Kórház

A Marosvásárhelyi Sürgősségi Klinikai Kórház által szervezett besorolási eljárást követően jogosulttá nyilvánított kórházak a következő összetételű szűrőhálózatokba szerveződtek: Információs központ – szülész-nőgyógyász és családorvos szakorvosokkal, Gyűjtőközpontok – szülész- nőgyógyász szakorvosok és Méhnyak Citológiai Laboratórium – méhnyakcitológiai jártassággal rendelkező patológiai anatómiai szakorvosokkal.

Azon egészségügyi egységek – Maroshévízi Városi Kórház, Gyergyószentmiklósi Városi Kórház és Kovásznai Városi Kórház – esetében, amelyek benyújtották a csatlakozási dokumentációt, de nem felelnek meg a szűrőhálózatok szervezeti feltételeinek, kérelmüket információs központként és mintavételi központként való csatlakozásra veszik figyelembe és a következő időszakban érvényesítik.

Az összes kínált orvosi szolgáltatás, nevezetesen szakorvosi konzultáció, Babeş Papanicolaou-teszt, HPV-teszt, a méhnyak diszpláziás elváltozásainak korai diagnosztizálása, kolposzkópia, a méhnyak rákmegelőző elváltozásainak excisiós vagy ablatív kezelése, szociális és pszichológiai támogatás INGYENES, a projekten belül van finanszírozva.

A „Méhnyakrák megelőzési, korai felismerési és korai kezelési program, Központi régió” projekt célja a megfizethető, fenntartható és magas színvonalú szolgáltatásokhoz való hozzáférés növelése, beleértve az orvosi ellátást és az általános érdekű szociális szolgáltatásokat, egészségügyi és szolgáltatási programok szervezésével, amelyek célja a méhnyakrák megelőzése, korai felismerése (szűrése), diagnosztizálása és korai kezelése a központi régióban 170.200 nő számára, akiknek legalább 50%-a veszélyeztetett csoportokhoz tartozik.

Dr. Cosmina Uzun projektmenedzser

Mariana Moldovan Negoiţă, IEC szakértő
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.