Román napok Kovászna és Hargita megyében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Polgári Fóruma csatlakozott azokhoz a délkelet-erdélyi román szervezetekhez és intézményekhez, amelyeknek szeptember elején sikerült figyelemre méltó rendezvényeket szervezniük közösségünk számára a két megyében.

Így nagy örömmel töltött el a „Miron Cristea” Napok égisze alatt, Románia első pátriárkája emlékének szentelt kulturális-tudományos rendezvények 26. kiadásának megszervezése, amely a Hargita megyei Maroshévízen vette kezdetét 2023. szeptember 6-án.

A programban szerepelt a „Sangidava” évkönyv XVII. kötetének bemutatója, könyvek és kiadványok bemutatója és prezentációja, tudományos közlemények a „Történelem, kultúra, civilizáció és ősrégi hit” című tudományos közlemények országos ülésszakának keretében, amelyet Maroshévíz helyi tanácsának üléstermében tartottak plenáris ülésen. Megnyílt továbbá a „Romániából más vidékekre” című grafikai, festészeti, fényképészeti, gobelin, könyvek, folyóiratok, különböző gyűjtemények, népviseletek, régi háztartási tárgyak és egyebek kiállítása. A Viorica, Costina, Sabina és Lena Macarie családok állítanak ki a „Călimani” mozi kiállítótermében.

Szeptember 7-én a Hősök Kultuszának Országos Hivatala a Kovászna Megyei Tanács üléstermében szimpóziumot szervezett „Grigore Bălan tábornok – Sepsiszentgyörgy hőse” címmel, amelyen a román katonák második világháborús hőstetteit felidézve tisztelegtek személyisége előtt.

A szimpóziumot, amelyen történészek, levéltárosok és más Kovászna megyei és azon kívüli személyiségek tartottak előadásokat, a hős Grigore Bălan tábornok mellszobrának Sepsiszentgyörgyön történő leleplezése keretében rendezték meg.

A második világháborúban Észak-Erdély fasiszta-horthyista megszállás alóli felszabadításáért harcoló Grigore Bălan tábornok mellszobrát avatták fel szeptember 8-án Sepsiszentgyörgyön a Kovászna Megyei Rendőrfelügyelőség új székházában.

Az eseményen részt vett Angel Tîlvăr honvédelmi miniszter, a Kovászna megyei prefektúra képviselői, Kovászna megyei települések polgármesterei, a Hősök Kultuszáért Országos Hivatalának vezetősége, valamint a kulturális és tudományos élet számos személyisége. A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Polgári Fórumának vezetősége számára megtiszteltetés volt, hogy részt vehetett ezeken a sepsiszentgyörgyi románok számára emlékezetes eseményeken, így biztosítva a térség román intézményeinek és szervezeteinek képviselőit arról, hogy teljes mértékben nyitottak a Kovászna, Hargita és Maros megyei román akciók előmozdítására.

Örülünk, amikor ezek az akciók életre kelnek, és szeretnénk kiemelni azt a szervezői erőfeszítést, amelyet különleges, nagyszívű emberek, romániai egyesületek és a térségben működő intézmények tesznek e különleges események megvalósítása érdekében. Az ilyen eredmények reményt adnak nekünk, és egyúttal erős üzenetet küldenek a románok szervezőerejéről, amikor a kreatív szellem egyesít bennünket.

Isten áldja meg a jóhiszemű románok minden erőfeszítését, és világítsa meg utunkat, hogy a kultúra, a hagyományok és a népviselet által megvédjük őseink hitét, szent nyelvünket és identitásunkat.

Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Polgári Fóruma

Dragoș Burghelia elnök

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy