Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Körforgalom épül Gyergyóalfaluban. A beruházást a Hargita Megyei Tanács finanszírozza

 

 

Körforgalom épül Gyergyóalfalu községben a 126-os megyei út és a13B országút kereszteződésénél. Ez volt a Hargita Megyei Tanács rendkívüli ülésének egyik legfontosabb döntése.

A tanácsülésre Gyergyóalfaluban került sor, és amegyei tanács tagjai online csatlakoztak az üléshez.

Ezen kívül megszavazták, hogy több Gyergyó környéki helységet támogatnak a jövedelemadó 6%-val.

A Megyei Tanács elnöke, Borboly Csaba szerint a visszaosztásból származó pénzügyi támogatás elosztásakor mindig figyelembe veszik a fejlesztésekre vonatkozó regionális arányokat, hogy a megye minden régiója számára egyenlő pénzügyi támogatást nyújtsanak.

A megyei tanács elnöke a gyergyóalfalvi beruházást jelentős lépésnek tartotta a forgalom megkönnyítése szempontjából. A megyei tanács átadja a földet a helyi tanácsnak a beruházás megvalósítása érdekében. Az építkezéshez társulási szerződés aláírásáról is döntöttek, amelynek 2/3 -át a Megyei Tanács, 1/3 -át pedig a Helyi Tanács finanszírozza.

Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu község polgármestere kijelentette, hogy két kérelmet nyújtottak be a megyei tanácshoz, az egyik a körforgalom megépítését, a másik pedig egy épület megvásárlását célozza, szolgálati lakás kialakítása érdekében. A község polgármestere megerősítette a körforgalom kiépítésének szükségességét, mert ez egy tranzit út, torlódás van a kereszteződésben, különösen reggel. Hozzátette: a beruházás a biztonságos közlekedés mellett szól, a közbeszerzési eljárás szeptemberben, a munka pedig októberben kezdődik.

A visszaosztásból származó összegeket Hargita megye településeinek támogatására fordítják.

Gyergyóditró eszközbeszerzésre igényelt finanszírozást a megelőző és beavatkozási programban a vadak esetében, amely a lakosság biztonságát szolgálja. Bélborban a 174B jelzésű megyei út javításait támogatják a 6%-os áfa-visszaosztásból, Gyergyóújfaluban tűzoltóautó és egyéb felszerelések beszerzését, a tűzoltószertár lebontását, illetve ivóvíztisztító létrehozását. Szociális központot hoznak létre Hágótőn, erre kapott támogatást Gyergyótölgyes község, Galócás pedig a római katolikus templom és Preluka falu közötti út javítására. Gyergyócsomafalván gázvezeték létrehozását és csatornahálózat felújítását, illetve bővítését támogatják, Gyergyósalamáson az árvízkárok utáni útjavítást, valamint a csatornarendszer és vízhálózat bővítését. Borszék biomassza alapú fűtésrendszer létrehozására, Gyergyószentmiklós a kórház modernizálására, orvosi eszközök és műszerek beszerzésére, illetve a fűtésrendszer korszerűsítésére igényelt támogatást. A 6%-os áfa-visszaosztásból a megyei tanács támogatja Gyergyóalfaluban az ingatlan vásárlást szolgálati lakások kialakítására, Gyergyóremetén lakások felújítását, piaccsarnok építését, illetve a mentőszolgálat működési költségeit. Vaslábon Hargita Megye Tanácsának segítségével felújítják a Teodor Chindea iskola mosdóit, Maroshévíz pedig több munkálatra is kap támogatást, mint kartográfiai munkálatok, a kommunikációs hálózat korszerűsítése a polgármesteri hivatalban, traktor beszerzése a tűzoltó alakulatnak, helyi fejlesztési program bővítése, fűtéshálózat felújítása, illetve gázhálózat létrehozása.

Etéd községnek a 46-os és a 49-es községi utak korszerűsítésének tervezésére szavazott meg támogatást a 6%-os áfa-visszaosztásból a megyei tanács, Szentegyházának Homoródfürdő fejlesztésére, Székelykeresztúrnak a stadion felújítására, a Petőfi Sándor iskolánál tetőfedő építésére, illetve járda és lefolyó építésére Timafalván. Szintén útjavításra igényelt támogatást Felsőboldogfalva önkormányzata, illetve Bögöz önkormányzata a megelőzési és beavatkozási programra a vadak esetében.

A Különféléknél elhangzott az a javaslat, hogy Gyergyószárhegy község kérését a következő ülésen tűzzék napirendre, amelyet a héten hívnak össze, mondta Borboly Csaba.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük