Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Novák Csaba Zoltán szenátor inzultálta és kigúnyolta Romániát éppen a nemzeti napon

 

Novák Csaba Zoltán szenátor történelmünket lenullázó, a harctéren hősi halált halt több száz román emlékét sértő, évszázados nemzeti eszménket kinevető, múltunkat, jelenünket és jövőnket sértő beszédét érzéketlenül végighallgató romániai politikai osztály reakció hiánya fájóbb és megalázóbb volt, mint a magyar szenátor üzenete.

„A romániai magyarok nem viszonyulhatnak ehhez a Centenáriumhoz ugyanúgy, mint a románok többsége, mert ami a románok számára a nemzeti törekvések beteljesülését jelenti, az az erdélyi magyarok számára nagy veszteség mindaddig, amíg a Gyulafehérvári Határozatban tett ígéreteket nem tartják tiszteletben”.

A magyar nemzetiségű román szenátor nyilatkozata páratlan provokáció, ahhoz a momentumhoz viszonyítva, amelyen a román nemzet átmegy, függetlenül polgárainak etnikai származásától. Mindannyian románok vagyunk. A román társadalom nyugalma, nemcsak a politikai osztályé, ezeknek a rosszindulatú befolyásoló tényezőknek a mellőzése, de sajnos naivitás is a magyar nemzetiségűek folyamatos megosztást, és a románokkal való harmonikus együttéléstől való elszakítást célzó erőfeszítésekkel szemben.

A CNMR határozottan elítéli ezeket a sértő nyilatkozatokat és minden törvényes lehetőséggel élni fog, hogy ezt a parlamenti képviselőt és bármely más román hivatalosságot az alkotmányos keretek közé tegyen. Minden parlamenti tag Románia Alkotmányának tiszteletére esküdött. December 1-jének, mint nemzeti napnak a tagadásával alkotmánysértés történik, amely 1918 December 1-jét nemzeti napnak nyilvánítja minden román számára.

„Nem engedhetjük meg, hogy a nemzeti méltóságot és bármely nemzeti eseményt beárnyékoljon a hazugság, gyűlölet, tiszteletlenség és egyes személyek szemtelensége, akik bátorítják a szélsőségességet, a széthúzást és a káoszt. A Nagy Egyesülés után pontosan 100 évvel lehettünk tanúi egy tűrhetetlen, minősíthetetlen gesztusnak, amit pontosan a romániai demokrácia szívében, a Parlamentben, a román nép történelmének legfontosabb döntéseit hozó intézményben kellene szankcionálni megfelelő módon”, nyilatkozta Alexandru Cumpanasu, a CNMR elnöke.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük