Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

STS/Különleges Telekommunikációs Szolgálat: 231.000 esetben hívták visszaélésszerűen a 112-t az év kezdete óta

 

A legtöbb hamis riasztást Olt, Gorj, Hargita, Ialomita és Konstanca megyében regisztrálták. Alig hat hónap alatt egy Olt megyei felnőtt 22.456-szor h@ta a 112-t, két különböző feltöltőkártyáról. Az általa kezdeményezett hívások a megye összes hívásának több mint 20% -át teszik ki. Aggasztó az a tény, hogy tízszer több olyan felnőtt van, aki visszaélésszerűen hívja a 112-t, mint gyermek.

A januártól júniusig jegyzett 4 896 261 hívás közül 2 376 367 (57,86%) esetben valóban indokolt volt a riasztás, 2 063 122 (42,14%) eset pedig nem minősült vészhelyzetnek. Az indokolatlan hívások közül 231 919 bizonyult visszaélésszerű riasztásnak. Ide tartoznak azok az esetek, amikor valaki tudatosan, több ízben is indokolatlanul hívja a 112-t, vagy viccből, vagy azért, hogy a hívásfogadó operátort szidalmazza, vagy hívja a számot, majd egyáltalán nem szól bele a telefonba.

A 2020-as esztendő első félévéhez mérten csökkent a visszaélésszerű riasztások száma, akkor ugyanis több mint 311 ezer ilyent jegyeztek, ami az indokolatlan hívások 13,96 százalékát tette ki. Az állampolgárok megértik a segélyhívó szolgálat felelősségteljes hívásának fontosságát, de még mindig nagy számban vannak olyan felnőttek, akik visszaélésszerűen hívják a 112-t, míg más embereknek valóban szükségük van a mentőkre.

**

Az állampolgárok csak akkor hívják a 112-t, ha valódi vészhelyzet áll fenn, amikor az életük, vagyonuk vagy a környezet veszélyben van.

A 112-es segélyhívó szolgálat visszaélésszerű hívását 2000 lejig terjedő pénzbírsággal büntetik, és ha a beavatkozó személyzet a helyszínre megy, és megállapítja, hogy hamis riasztás volt, a pénzbírság elérheti a 4000 lejt. A kihágás megállapítását és a bírságok alkalmazását a Belügyminisztérium végzi.

* A 112-es telefonszámon történő ismételt rosszindulatú tárcsázás, anélkül, hogy a hívó fél igazolná a speciális beavatkozási egységek beavatkozását igénylő feltételt, visszaélésszerű hívásnak minősül, továbbá az az eset is, amikor a telefonos operátort sértegetik.

** A hamis riasztás a 112-es szám szándékos és indokolatlan használata a speciális intervenciós egységek riasztására vagy beavatkozásra való késztetésére, valódi vészhelyzet fennállása nélkül.

Hasznos tippek az állampolgárok számára:

1.Csak akkor hívja a 112-t, ha ön, vagy valaki vészhelyzetben van. Vészhelyzet az, ahol a szakosított intézmények – mentőszolgálat, rendőrség, tűzoltók, csendőrség – azonnali beavatkozására van szükség, amikor az élet, a vagyon vagy a környezet veszélybe kerül (tüzek, áldozatokkal járó balesetek, eszméletlen emberek, súlyos orvosi problémák, támadások és egyéb bűncselekmények, áradások, öngyilkossági kísérletek, rablások stb.).

2.A véletlen tárcsázás elkerülése érdekében zárja le a telefonját (ha véletlenül hívta a 112-et, maradjon vonalban, és tájékoztassa az operátort, hogy a hívás véletlen volt).

3.Működjön együtt az operátorral, amikor hívja a 112-es segélyhívót. Válaszoljon a lehető legpontosabban az általa feltett kérdésekre, mondja meg az esemény pontos címét, és adja meg a történtek minden részletét. A 112-es szolgáltató által feltett kérdések világosak és tömörek, és célja a lehető leghamarabb történő segítségnyújtás. Minél részletesebb és pontosabb információkat közöl, annál gyorsabban tudnak elérni önhöz a megmentők.

4.Ha nincs vészhelyzet, ne hívják a 112-t! A nem sürgős hívások azokat a helyzeteket jelentik, amelyekben a mentő, a rendőrség, a tűzoltóság vagy a csendőrség személyzetének azonnali beavatkozása nem szükséges. A 112-es indokolatlan hívása a veszélyben lévő személy életébe kerülhet. Amíg az operátor egy nem sürgős hívást intéz, addig az a személy várakozik a vonalon, akinek valóban segítségre van szüksége!

5.Ne hívja a segélyhívó számot viccek, csínyek, az operátor sértegetése, különféle információk kérése érdekében, amelyek nem tartoznak sürgősségi beavatkozás hatálya alá (időjárás, vonatok menetrendje, pontos idő, a hatóságok elérhetőségei stb.).

További információk a 112-es segélyhívó szolgálatról az STS weboldalán érhetők el: https://www.sts.ro/ro/112-serviciul-de-urgenta .

Az STS Sajtóirodája által nyújtott információk

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük