Szakképzés és átképzés, Borboly Csaba által Brüsszelben felvetett témák

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A fenntartható versenyképesség a SEDEC szakbizottság napirendjén szerepelt

„A közös európai kihívás és a megoldások együttes keresése nem jelentheti a nyelv sajátosságainak, a kisebbségi jogoknak a figyelmen kívül hagyását a képzésben, az oktatásban, a digitalizáláshoz és a minőségi oktatáshoz való hozzáférést, a kevésbé fejlett régiók infrastruktúráját és az új gazdasági kihívásokat, amelyekkel a fejlett régiók találkoznak. Ezek szorosan kapcsolódnak a társadalmi egyenlőséghez és az ellenálló képességhez „- mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a Régiók Bizottságának előadójaként részt vett a szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra szakbizottság (SEDEC) október 1-jei ülésén Brüsszelben.

„A készségfejlesztő program megújítása európai szinten valóban érdekes kérdés. A német, román, olasz, magyar és francia munkaerőpiacokat is érinti. A kihívások, a problémák, a válság ezúttal közös kérdés, és ezért szükségünk van közös fellépésre, koordinációra, kutatásra, innovációra és esélyegyenlőségre „- mondta Borboly Csaba.

A Borboly Csaba által összeállított dokumentáció nagymértékben hozzájárul a tagállamok gazdaságának a járványidőszak utáni fellendüléséhez, tekintettel arra, hogy az elmúlt hónapok megszorító intézkedései több ágazatban elbocsátásokhoz vezettek. A jelentés javaslatokat fog tartalmazni a fiatalok foglalkoztatásának, a munkaerő-piacon való elhelyezkedésének előmozdítására a felnőttképzési és átképzési lehetőségek révén.

Borboly Csaba, a Régiók Bizottságának nyolc éven át tartó tagjaként a mai ülésen kijelentette, hogy a kutatás és az innováció egyensúlyának elsőbbséget kell élveznie, kiemelten kezelve azokat a projekteket, amelyek lehetőséget kínálnak a kevésbé fejlett régiók számára, hogy partnerek legyenek az innovációhoz való hozzáférésük megkönnyítésével, a régiók közötti különbségek figyelembevétele nélkül. Legalább a készségek tekintetében nem szabad megengedni azokat az újításokat, amelyek nem veszik figyelembe a regionális különbségeket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a 2016. évi kompetenciák menetrendjének közleménye a helyi és regionális önkormányzatok szerepére hivatkozik, akkor ez a szempont jelen helyzetben elmarad.

Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az előttünk álló új kihívásokra való tekintettel a készségfejlesztési menetrend a 2021–2027 közötti finanszírozási időszakban minden tagállam helyi és regionális igényeinek megfelelő rendelkezéseket tartalmazzon.

A fiatalok álláspontjának megismerése érdekében Borboly Csaba online kérdőív segítségével konzultált véleményükkel. A válaszok Romániából, Magyarországról, Belgiumból, Máltáról és Spanyolországból érkeztek. A válaszok többsége kiemeli az elhúzódó válság miatti aggodalmat, és a készségek megfelelő fejlesztését látja megoldásnak a legyőzésére. A válaszadók több mint háromnegyede fontosnak tartja, hogy régiótól, nemtől, társadalmi státusztól vagy kisebbségtől függetlenül mindenki részesüljön az új kompetencia-menetrend végrehajtásának eredményeiből.

A bizottság a program 12 intézkedésével az elhelyezkedéshez szükséges készségekre összpontosít azáltal, hogy szövetségesként együttműködik a tagállamokkal, a vállalatokkal és a szociális partnerekkel a reform érdekében. Lehetőséget kínál az egész életen át tartó tanulásban való részvételre mindenki számára, és hogy az uniós költségvetés igénybe vétele katalizátorként mozgósítsa az emberek készségeibe való állami és magánberuházásokat. A program célja, hogy a szociális jogok európai pillérében rögzített, a képzéshez és az egész életen át tartó tanuláshoz való jog Európa-szerte érvényes legyen, a városoktól kezdve a távoli, vidéki területekig, mindenki javát szolgálva.

„A jelentés elkészítése érdekében konzultáltunk a regionális egyetemek, oktatási szervezetek és a vállalkozói szféra véleményével. A közös fellépés szükségessége egyértelmű, és a regionális szereplők tervek helyett konkrét intézkedésekre várnak „- zárta beszédét Borboly Csaba.

A véleménytervezet vitájának várható időpontja 2020. november 25.

A SEDEC ülése megtekinthető az alábbi linken: https://youtu.be/TEC7aVyuT9Q

Borboly Csaba RB tevékenysége a https://cor.borbolycsaba.ro/ oldalon követhető.

A RB hivatalos oldala: https://cor.europa.eu/en

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy