Szeptember 14. – A Szent Kereszt felmagasztalása (hagyományok és babonák)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Szeptember 14-e fontos keresztény ünnep, amely az ortodox és a görög katolikus naptárban is szerepel. Ez a Szent Kereszt felmagasztalásának napja, amely a keresztény történelem két jelentős eseményére emlékezik.

Először is, annak a keresztnek a felfedezése, amelyen a Megváltó Jézus Krisztust keresztre feszítették, és annak felmutatása a nép előtt Macarius jeruzsálemi püspök által 334. szeptember 14-én, másodszor pedig a Szent Kereszt elhozása a pogány perzsák elől 629-ben, és nagy tisztelettel történő elhelyezése a Szent Sír templomban.

Ezt az ünnepet a Kereszt napjaként is ismerik, és a nyár végét és az ősz kezdetét hirdető dátumnak tekintik. A néphagyomány szerint Kereszt napján a föld bezárul, magával vive a tavasszal kiengedett rovarokat, hüllőket és növényeket.

A falu világában még mindig úgy tartják, hogy ezen a napon a kígyók, mielőtt visszahúzódnának rejtekhelyükre, többen összetekerednek, összeolvadnak, és egy drágakövet hoznak létre, amely minden betegség gyógyítására alkalmas” – mondják a calarasi Alsó-Duna Menti Múzeum néprajz- és népművelő szakemberei.

Szintén ezen a napon szenteli meg a pap a szőlőt és a boroshordókat, hogy a gazda a jövőben gazdag termést élvezhessen. Az utolsó tőkéről származó szőlőt most nem szabad leszüretelni, azt az „ég madarainak” kell megtartani áldozatként, ezért nevezik a népnyelvben „Isten szőlőjének”. A szüret estéin a szőlősgazdák a kiszáradt szőlőtövekből tüzet raknak, amely körül étellel, itallal és zenével ünnepelnek.

Szeptember 14-én a templomban megszentelik a bazsalikomot, a mentát, a majoránnát és a kakukkfüvet, amelyeket varázslatos növényeknek tartanak. Megvédik a híveket a különböző betegségektől, de a kertben élő madarakra és állatokra is vigyáznak.

Az ezen a napon megszentelt érmék, amelyeket a pénztárcában tartanak egy kis kereszttel együtt, szerencsét hoznak.

Azt is mondják, hogy nem jó fokhagymát, diót, szilvát és halat enni. A lélek és a test gyógyulása érdekében ajánlott a fekete, kemény böjt megtartása.

Szent Kereszt felmagasztalása napján nem szabad dolgozni, hogy ne hozzunk bajt magunkra.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy