Sztrájkba lépnek a közigazgatásban dolgozók

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A közigazgatási szféra alkalmazottai, a gazdasági gépezet legjobban fizetett munkavállalói, mától sztrájkba lépnek. Azzal elégedetlenek, hogy az egységes bérezési törvény nem tér ki külön bérrácsban ebben a szférában dolgozó tisztviselőkre.

Márciusban az országos nettó átlagfizetés 2.342 lej volt. Egy köztisztviselő átlag 60%-al ezt meghaladó fizetést kapott: nettó 3.574 lejt. Az összehasonlítás kedvéért: az egészségügyben a nettó átlagfizetés 2.663 lej volt, míg a tanügyben 2.389 lej.

A tervezett tüntetésen 120.000 személy vesz részt; annak függvényében, hogy a Képviselőház, mint döntő fórum milyen formában tárgyalja a bérezési törvénytervezetet, jövő hétre további tüntetést helyeztek kilátásba.

„A jelenlegi vezető politikai erő sérti az alkotmányt kizárva a bérezési törvényből a helyi közigazgatás kategóriát, sérti a köztisztviselői státuszt meghatározó törvényt, amely előírja, hogy a bérezést törvény szabályozza, és nem a helyi vagy megyei tanács. Bár voltak próbálkozások a kisiklások helyrehozására, üzenetünk az, hogy tüntetés nélkül nincs esély a törvény módosítására. Elégedetlenek vagyunk azzal, hogy a törvénytervezetben nem szerepel a közigazgatásban dolgozó tisztviselőkre vonatkozó bértábla”, nyilatkozta Sebastian Oprescu, a köztisztviselőket tömörítő szakszervezeti szövetség elnöke.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy