„Takarékoskodunk a beruházás érdekében”- Hargita Megye Tanácsa 2024-es évi költségvetésének kidolgozási alapelve

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • A költségvetés elfogadása prioritást élvez a tervezett programok és beruházások végrehajtásának megkezdése érdekében

Január 10-én sajtótájékoztatót tartottak Hargita Megye Tanácsának székhelyén, amelyen bemutatták a megye 2024-es költségvetési tervezetét és a 2025-2027-es időszakra vonatkozó előrejelzéseket.

A költségvetés részleteit Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ismertette.

„Ez egy nagyon ambiciózus költségvetés, amely az előző évekhez képest jelentős növekedést mutat, mivel tavaly sikerült megnyernünk azokat az európai alapokat, amelyeknek a végrehajtását idén – főként az Országos Helyreállítási Alapból – meg fogjuk kezdeni. A megyei költségvetés a beruházások alapján, amelyeket idén úgy gondoljuk, hogy kötelezettségvállalási előirányzatokkal kell megvalósítanunk, 681 millió lejre rúg. A költségvetés úgy lesz felépítve, hogy sikerüljön elindítani ezeket a beruházásokat, és sikerüljön a mi részünket, illetve a nem támogatható összeget oda tenni, ahová kell. Ezért a kiadásokban megszorításokat kell végrehajtanunk, ami a saját apparátusunkban fog érződni, a személyi kiadásokban nagyon óvatosnak kell lennünk, nem a szükségletek, hanem a lehetőségek szerint sikerült költségvetést készítenünk, az alegységekben és a járulékokban csökkenteni fogjuk a kiadásokat, mert különben nem tudjuk biztosítani a részünket a kormányzati vagy európai pénzekből megvalósuló beruházások megvalósításához” – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Az állami költségvetési törvény értelmében Hargita megye 58 millió lej jövedelemadóból és 165,4 millió lej áfából részesül.

Az idei évre tervezett főbb beruházások a megyei utakhoz, a megyei kórházhoz és hét jelentős épület rehabilitációjához kapcsolódnak, köztük a Közigazgatási Palota rehabilitációjához, amely az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) révén valósul meg. Az elnök bizakodását fejezte ki, hogy idén megkezdődik a csíkszeredai Szent Anna Speciális Szakiskola új épületének építése, amely 155 millió lej értékű projekt, amelyre az európai alapok 1/3-át már elnyerték, és megoldást találnak a fennmaradó szükséges összeg biztosítására.

A költségvetésben szerepelnek a megye iskoláinak digitalizálására és felszerelésére szánt programok, amelyek az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) finanszírozásával valósulnak meg a következő két évben, valamint zöld iskolabuszok beszerzése.

„Nagyon nehéz minden igényt kielégíteni, de a civil társadalom által működtetett projektekre is lesz finanszírozás, az összeg különösen a sport kategóriában nő, de más, a megye társadalmi-gazdasági fejlődésében részt vevő programokban is. Az előző évekhez hasonlóan sok beruházással és európai források bevonásával haladunk előre. Továbbra is fenntartom, hogy a közpénzek megyék közötti elosztása igazságtalan, mert a rendszer még mindig a nagy népességű megyéknek és a nagyvárosoknak kedvez. A pénzügyi erőfeszítések számunkra fordítottan arányosak az állami költségvetés által rendelkezésre bocsátott pénzeszközökkel, továbbá kérjük a kormányt, a parlamentet, hogy vizsgálja felül a helyi költségvetési rendszert, amelyről az országos költségvetési törvény dönt” – zárta szavait az elnök.

A költségvetés tervezete a https://hargitamegye.ro/koltsegvetes-konzultacio/ linken tanulmányozható.

  • Hargita Megye Tanácsa sajtóirodája által közölt információ

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy