Tavaszi napéjegyenlőség 2024. Megkezdődött a csillagászati tavasz

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A tavaszi napéjegyenlőség az évnek az az időpontja, amely a csillagászati tavasz kezdetét jelzi.  A jelenség ma, március 20-án, 05:06-kor (romániai idő szerint) következett be.

A napéjegyenlőség évente kétszer fordul elő. Az első, amikor a Nap március 20-a körül átlépi az égi egyenlítőt a déli féltekéről az északi féltekére, ami az északi féltekén a tavaszi napéjegyenlőséget, a déli féltekén pedig az őszi napéjegyenlőséget jelenti.

Az év második napéjegyenlősége az, amikor a Nap szeptember 23-a körül átlépi az égi egyenlítőt az északi féltekéről a déli féltekére, ami a déli féltekén a tavaszi napéjegyenlőséget, az északi féltekén pedig az őszi napéjegyenlőséget jelenti.

Ettől a naptól kezdve a nap hossza (az éjszakához képest) folyamatosan nő, az éjszaka hossza (a nappalhoz képest) pedig csökken, egészen a június 21-i nyári napfordulóig.

A fenti leírás csak a Föld északi szélességeire érvényes. A Föld déli féltekéjén a jelenséget fordítva kell értelmezni, így azokon a vidékeken ez a pillanat a csillagászati ​​ősz kezdetét jelenti. Ugyanakkor a sarki régiókban az északi féltekén kezdődik a hosszú sarki nappal, a déli féltekén pedig a sarki éjszaka, amely egyenként hat hónapig tart.

A „napéjegyenlőség” szó a francia „équinoxe” szóból származik, amely viszont a latin „aequinoctium” szóból ered, amely az „aequus” – „egyenlő” és a „nox”, „noctis” – „éjszaka” szavakból képződik.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy