Timariu Cristina a román falu legendáit és hagyományait osztja meg

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

Cristina Timariu, az ismert hagyományőrző és a hímzett inghez kapcsolódó történet kutatója, a gyergyótölgyesi Pintec faluban talált rá Săndel Pop nagymamájának menyasszonyi hímzett ingére és ezáltal felfedezte Stănilă legendáját, amit az alábbiakban megoszt a román falusi legendákat szeretőkkel.

A történet szerint a Stănilă család legifjabb sarja elszegődött szolgának egy görög árendáshoz juhásznak és a maga 20 juhát is legeltette a görög nyájával együtt. A görög árendásnak volt három leánya. A legkisebbikbe Stănilă beleszeretett, de nem merte a szemét a gazdag lányra emelni. De a leány megtette az első lépést, apja rosszallása ellenére, aki nem nézte jó szemmel ezt a kapcsolatot.

A Stănilă után sóvárgó lány kiengesztelésére a görög egy tervvel állt elő, amivel eltántoríthatja a legényt. Elküldte a legényt, hogy szerezzen a leány hozományához méltó vagyont, és akkor a veje lehet. A legény visszatért a falujába egyetlen vagyonát képező 20 juhával. Gyakran felmászott a Csalhóra az öregek által gyakran emlegetett kincs után kutatva, miközben meggazdagodási módszeren törte a fejét, hogy megkérhesse a leány kezét.

Stănilă idős anyja látva, hogy fia egy hónap elteltével sem tért haza, elindult a legény nyomában a Csalhóra. A keringő varjak elárulták a holttest hollétét. A már kifehéredett csontokat felvitte az Érsek Kútjához, ahol megmosta őket a hegyi remeték által megszentelt vízzel. Eltemette a csontokat a forrás közelében található különleges alakú szikla alá. Nem tért vissza többé a faluba, fent maradt a juhokkal és a sziklákkal, a hegyi élőlények ismerték szomorú anyai sírását. Egy idő után nyögése elnémult, csupán a sziklából folynak még mindig némán könnyei. Az öregasszony alakú sziklát Sziklakönnynek, a sziklát, ahonnan fia ledobta magát Stăniláknak nevezik.

Az 1900-as évek elején, a gyergyótölgyesi Săndel Pop nagymamája által hímzett menyasszonyi ing

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy