Tízedik éve ünneplik a román állami hatóságok az úgynevezett „Székelyföldet”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Idén van tíz éve, hogy a Hargita, Kovászna és Maros megyei magyar nemzetiségű román hatóságok ünneplik a képzeletbeli „Székelyföldet”. Az irredenta felhangú számos kulturális és gazdasági programot közpénzből is finanszírozzák.

Az alábbi sajtóközleményből megtudjuk, hogy bár az első években a román közösség is csatlakozott ehhez az „ünnephez”, ez alkalommal úgy csatlakoznak, mintha beleegyeznének a Székelyföld valódi létezésébe.

Tízedik kiadásához érkezett a Székelyföld Napok, az eseménysorozat szervezői a Hargita, Kovászna és Maros megyei önkormányzatok, kulturális intézmények és civil szervezetek. Idén a több mint 200 program október 10-20 közötti időszakban zajlik, céljuk a térség kulturális és gazdasági értékeinek bemutatása. Az idei kiadás mottója: „Ünnepeljük Székelyföldet!”. Az eseménysorozta programszámait sajtókonferencia keretében mutatták be Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában, október 10-én.

„Lépéseket teszünk a régió fejlesztésére, de az ünneplésre is időt szakítunk. Idén tÍzéves a székelykapuk helyreállítási és megőrzési programja, valamint a Székely termék kezdeményezés, amely a kistermelők számára bevételi forrást jelent, és amelyhez eddig négyszázan csatlakoztak. Ezeket az eredményeket fogjuk ünnepelni szombaton Csíkszeredában egy közösségi esemény keretében. Hagyományainkat, kultúránkat és gasztronómiánkat ünnepeljük ezekben a napokban, és igyekszünk minél több turistát a térségbe vonzani. A Székelyföld Napok programja megtalálható a Visit Hargita alkalmazáson is”, mondta Borboly Csaba, Hargita Megyei Tanácsának elnöke.

„Az eseménysorozat az identitás megőrzését szolgáló, Székelyföld gazdasági és kulturális sajátosságaihoz hozzájáruló folyamat része”, mondta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Számos ilyen rendezvényt szerveztek a három megyében, erőfeszítéseinket a magyar kormány is támogatja. Tamás Sándor kiemelte a Magyar Művészeti Akadémia kiállítását, amely pénteken 18:00 órától nyílik meg a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban, és a Székelyföldi Fotófesztivált, amelyre október 12-22 között kerül sor, ugyancsak Sepsiszentgyörgyön. Ez alkalomból nyílik meg a „Kézdivásárhelytől Hollywoodig- André Dienes élete és fényképei” című kiállítás is.” A háromszéki vezető szerint kiemelkedő mozzanat az Orbán Balázs Díj átadása is október 17-én, Sepsiszentgyörgyön.

„Ez az ünnep fontos számunkra, az együttműködés eredménye; tíz éve minden évben közösen szervezzük ezt az eseményt, hogy az egész világnak bemutassuk értékeinket. Maros, Hargita és Kovászna megyék több területen szorosan együttműködnek, a közös kulturális programok mellett infrastrukturális és turisztikai projekteket is folytatunk. Meggyőződésem, hogy ha azt akarjuk, hogy a Székelyföld fejlődjön, akkor sokkal szélesebb körű megközelítésre van szükség. Az infrastrukturális beruházások fontosak, és sokkal fontosabb a közösségeink megerősítése. És a Székelyföld Napok jó példa e tekintetben „- mondta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

„Idén a programok az itt élőknek szólnak, .amelyek által egy kulturális régiót ünnepelhetnek. Idén arra törekszünk, hogy felelősen viszonyuljunk a környezethez, ezért nincs nyomtatott műsorfüzet, hanem a Székelyföld Napok programja a szekelyfoldnapok.ro weboldalon tekinthető meg. A programok a régió értékeit hivatottak bemutatni, példa erre a folklór tematikájú napok. Az érdeklődők részt vehetnek a Role együttes koncertjén, vagy a csíkszeredai Mézfesztiválon, vagy a káposzta betakarításának helyi ünnepein Csíkcsicsóban, Gyergyószárhegyen vagy Csíkszépvízen. Több művészeti és fotókiállítás nyitja meg kapuit, lesznek családi programok, vagy tevékenységek a természetben”, mondta Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője.

Imreh István, a Kovászna Megyei Kulturális Központ igazgatója megköszönte Hargita megye kulturális központjának az együttműködését a programok kidolgozásában, amelyek ebben az évben a nagyobb programokra összpontosítanak. „Ez az ünnep nem csak a három megyét érinti, idéntől más megyék magyar közösségeinek is lehetősége nyílik bemutatkozni a Székelyföld Napokon. Ebben az évben vendégeink lesznek Barcaságból, Kovásznán brassói magyar művészek állítanak ki, fellép a Mátka, a Sirülő, a Búzavirág és az Oltovány néptánc csoport „- mondta.

A rendezvény első éveiben a román közösség nem csatlakozott az ünnephez, ma több román nyelvű programot is szerveznek, mondta Imreh István. Bodzaforduló térsége az ősznek szentelt napot szervez, az Agerpres hírügynökség fotókiállítást tart október 16-án.

A Maros megyében rendezett programok között szerepel a Bartók Bécsben című előadás- 1918-as katonadalok. Október 18-20 között tartják Szovátán a Tökfesztivált. Nem hiányoznak a koncertek, néptánc előadások, vásárok. Október 19-én rendezik meg a Maros megyei helyi termelők első vásárát, ahová több mint 60 termelőt várnak.

A sajtókonferencia végén, tekintettel a Székelyföld Napok rendezvény kerek évfordulójára, hagyományos helyi termékek kóstolójára került sor.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy