Több kategória mentesül a betegszabadság után fizetendő társadalombiztosítási járulék megfizetése alól

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A beteg gyermeket nevelő vagy az anyai kockázatnak kitett anyák, a terhes nők, a szülési szabadságon lévők, a rákos betegek és gondozóik, a súlyos betegségben – HIV/AIDS, TBC vagy szív- és érrendszeri betegségben – szenvedők, a súlyos égési sérülésekben (súlyos égési sérülések) szenvedő betegek, valamint az olyan orvosi és sebészeti vészhelyzetek, amikor a beteg élete veszélyben van, mentesülnek a betegszabadság után fizetendő társadalombiztosítási járulék megfizetése alól.

Ezeket az intézkedéseket a kormány április 9-i, keddi ülésén jóváhagyott, átdolgozott sürgősségi rendelet tartalmazza.

A félreértelmezések kiküszöbölése érdekében tisztázták a „01” ellátási kód által képviselt „közönséges betegség” fogalmát az egészségügyi miniszter és az Országos Egészségbiztosítási Ház (CNAS) elnökének 1192/745/2020 rendeletében előírt, a betegszabadság igazolás egységes mintájának és a betegszabadság igazolás használatára és kitöltésére vonatkozó utasításoknak a jóváhagyásáról szóló rendeletében foglaltak szerint, amely alapján a szociális egészségbiztosítási rendszer, valamint a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések biztosítási rendszere alapján a biztosítottaknak betegszabadság-ellátást nyújtanak, amely után továbbra is fizetik a szociális egészségbiztosítási járulékokat.

A társadalombiztosítási járulékfizetés alóli mentesség alkalmazására vonatkozóan is átmeneti szabály került megállapításra a fenti helyzetekben. A fizetési kötelezettség alóli mentesség a fent említett rendeletben említett személyek kategóriáira és azokra a betegszabadságra járó ellátásokra vonatkozik, amelyek jogosultsága e sürgősségi rendelet rendelkezéseinek hatálybalépése után szűnik meg. (azok, amelyek jelenleg folyamatban vannak, és amelyek a rendelet rendelkezéseinek hatálybalépése után járnak le).

Ezeket a rendelkezéseket egy sürgősségi rendelet tartalmazza, amely a hátrányos helyzetű anya-baba párokat támogató intézkedéseket is tartalmaz, és amelyet a kormány április 4-i ülésén jelentettek be. A rendelet elektronikus szociális utalványok nyújtására vonatkozik azon anyák számára, akik a jogszabály hatálybalépésétől, de legkésőbb a gyermek születésétől számított három hónapon belül szülnek, és akik jogosultak a befogadási minimumjövedelem bármelyik összetevőjére, a fogyatékkal élő anyák, az ideiglenesen veszélyeztetett anyák, a személyazonosító okmányokkal nem rendelkező anyák, akik emiatt nem részesülhetnek állampolgári jogokból, a kiskorú anyák, a konfliktusövezetekből származó nem állampolgár vagy hontalan anyák.

Az elektronikus szociális utalvány értéke 2.000 lej, minden egyes újszülött gyermek után egyszeri részletben, 4 éves időtartamra, azaz 2024-2027-ig.

Az anyák a kapott pénzből konkrét termékeket vásárolhatnak az újszülött gondozásához, nevezetesen: pelenkákat, baba tisztálkodási szereket, ruházatot az újszülöttnek, egészségügyi és gyógyászati termékeket az anya – újszülött pár számára.

A támogatási intézkedés költségvetése mintegy 120 millió lej, ami 24 millió eurónak felel meg, az intézkedés koordinátora pedig a Beruházási és Európai Projektek Minisztériuma.

További részletek itt .

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy