Tőkés beperelte az államelnököt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Tőkés László EP- képviselő állami kitüntetésének visszavonása miatt hétfőn perbe hívta Klaus Johannis államelnököt és Dacian Ciolos miniszterelnököt.

Kincses Előd, Tőkés László ügyvédje hétfőn nyilatkozva a News. ro- nak elmondta, hogy postán küldték el a periratot a Bukaresti Táblabíróságnak és több érv szól amellett, hogy kedvező döntés születik az EP- képviselő javára.

„ Két fő érvünk van. Az első kimutatja a Becsület Bizottság semmisségét, mivel nem adtak alkalmat Tőkés Lászlónak a védekezésre és nem engedték, hogy asszisztáljak annak ellenére, hogy a Romániai Ügyvédi Kamara ezt jogosnak vélte. Második érvünk, hogy két feljelentő, Ecaterina Andronescu és Gabriela Firea részt vettek a határozat meghozatalában, ami nyilvánvaló összeférhetetlenség”, pontosított az ügyvéd.

Kincses Előd azt is elmondta, hogy az alapfokú védelem kimutatja „a visszavonási rendelet alkotmányellenességét, pontosabban az első cikkely hármas bekezdése alapján, amely garantálja a Forradalom eszményeinek tiszteletben tartását”.

„Ki az, akinek az érdemeit a Forradalom eszményeinek értelmében tiszteletben kellene tartani? Tőkés László az a személy. Máskülönben ezekre az érdemekre hivatkozott Traian Basescu államelnök, amikor a kitüntetés odaítéléséről adott ki rendeletet”, nyilatkozta az ügyvéd. Majd hozzátette, hogy két esetben vonható vissza az érdemrend: ha az érdemrend tulajdonosát börtönbüntetésre ítélik vagy valamilyen méltatlan cselekedetet követ el.

„Tőkés László Tusnádon tett kijelentése, amit a sajtó felkapott, és ami kiváltotta a politikai reakciót, nem minősül cselekedetnek, hanem egy nyilatkozat. Az elnöki rendelet, amit a miniszterelnök is ellenjegyzett, ebből a szemszögből sem helytálló”, mondta az EP- képviselő ügyvédje.

Ha a Bukaresti Táblabíróságon nem születik kedvező döntés, Tőkés László a Semmítőszékhez fog fordulni.

„A legfelsőbb bíróság gyakorlata szerint az elkövetett méltatlan cselekedetnek súlyosabbnak kell lennie, mint az, amiért az érdemrendet odaítélték. Ebből a szempontból sem volt betartva a törvény és a Semmítőszék gyakorlata”, tette hozzá az ügyvéd.

Április 4-én Tőkés László arra kérte Klaus Johannis elnököt, hogy bírálja felül az érdemrend visszavonásáról szóló rendeletet és Magyarország védelmét kérte, mivel fenyegetve érzi magát miután „hazaárulónak” titulálták.

Újságírók kérdésére, hogy mivel indokolja kérését, Tőkés így válaszolt: „Megvannak a magunk konkrét érvei. Például nem követtem el semmi olyant, ami indokolná a kitüntetés visszavonását, amely érdemrendet az 1989-es Forradalomban szerzett kétségbe nem vonható érdemeimért kaptam”. Majd még hozzátette, hogy fenyegetve érzi magát, miután „hazaárulónak és idegen kémnek” nevezték.

Klaus Johannis elnök március 4-én írta alá a Románia Csillaga Érdemrend visszavonásáról szóló rendeletet.

Tőkés Lászlót 2009-ben a Forradalom 20. évfordulóján tüntette ki Traian Basescu akkori államelnök a Románia Csillaga lovagi rangú állami kitüntetéssel.

2013 július 27-én Tőkés a Bálványosi Nyári Egyetemen arra kérte Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, hogy kormányával hozzon létre egy nemzeti együttműködési rendszert, védnökséget vállalva Erdély felett „ahogy Ausztria tette Dél-Tirollal”.

A Marosfői Nyári Egyetemen Traian Basescu elnök kijelentette, hogy „nem méltó a román állampolgárságra az, aki védnökséget kér Erdély számára”. Az esemény résztvevői a Román állam által „a magyar szélsőségeseknek” odaítélt kitüntetések visszavonását kérték.

Forrás: news.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy