Újabb, a magyar zászló kitűzéséért kapott bírság alól mentesítette a bíróság Székelyudvarhely polgármesterét

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A székelyudvarhelyi bíróság megsemmisítette Gálfi Árpád polgármesterre kirótt bírságot, amelyet 2021 március 15-én rótt ki a megye prefektusa a magyar zászlók kifüggesztéséért az 1848-as Szabadságharc emlékére.

Az október 12-én kimondott ítélet jegyzőkönyve megtalálható a romániai bíróságok portálján. A prefektus a hivatalos értesítéstől számított 30 napon belül fellebbezhet a döntés ellen.

Idén májusban és júniusban két másik hasonló bírságot is hatályon kívül helyezett a bíróság. A polgármester többek között a bírságról szóló jegyzőkönyvek törlését kérte azzal az indokkal, hogy a prefektus nem tartózkodott Székelyudvarhelyen a nemzeti ünnepek alkalmával, így jogilag nem tudott helyszíni jegyzőkönyvet kiadni.

A román kormány képviselői 2018 -ban elkezdték megbüntetni a székelyföldi polgármestereket, akik március 15 -én vagy október 23 -án (az 1956 -os forradalom napján) magyar zászlókkal, szalagokkal és kokárdákkal díszítik a városukat. A polgármesterek kérték a bíróságokat, hogy töröljék az összes bírságot, de eddig csak részben jártak sikerrel. A legtöbb per még folyamatban van.

A székelyudvarhelyi perekkel kapcsolatban eddig csak egy végleges ítélet született. A székelyudvarhelyi bíróság törvényesnek tekintette a magyar zászlók felvonása miatt kért bírságot, 2018. március 15 -én, de a polgármester fellebbezett, a Hargita Megyei Törvényszék pedig májusban hatályon kívül helyezte az ítéletet, és a bírságot is megsemmisítette.

A román zászló felvonásáról, a nemzeti himnusz elénekléséről és a román címerrel ellátott pecsétek használatáról a hatóságok és intézmények által, valamint a prefektusok által idézett 75/1994-es törvény szerint: „Más államok nemzeti zászlói csak hivatalos állami látogatások, nemzetközi ünnepségek és találkozók alkalmával, hivatalos épületeken és nyilvános helyeken függeszthetők ki Romániában”.

A székelyföldi magyar polgármesterek hivatkoztak a kormánynak a törvény végrehajtására vonatkozó határozatára, amely szerint „a nemzeti szervezettel rendelkező etnikai kisebbségek saját szimbólumaikat használhatják rendezvényeiken”.

A tárgyalások során a bíróságoknak azt is meg kell vizsgálniuk, hogy a polgármesterek által a városok ünnepi díszítésére használt szalagok, kokárdák, nemzeti színű szívek a nemzeti szimbólumok törvényének hatálya alá tartoznak -e.

forrás: MTI magyar hírügynökség

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy