Kelemen Hunor Strasbourgban: Fejlett Erdélyt akarunk egy erős Európában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor hétfőn Strasbourgban találkozott Manfred Weberrel, az Európai Néppárt csúcsjelöltjével és Antonio López- Istúriz White-al, az Európai Néppárt főtitkárával. A Szövetség vezetője ismertette az európai vezetőkkel a hazai nemzeti kisebbségek helyzetét a Minority Safepack keretében, és az EP- választás erdélyi perspektíváját.

„A Minority SafePack egy sikeres európai polgári kezdeményezés, több mint egy millió hiteles támogatóval maga mögött, az őshonos kisebbségi közösségek erős szolidaritásáról szól. Európának foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel”- mondta az RMDSZ elnöke Strasbourgban.

A tárgyalásokat követően Kelemen Hunor elnök hangsúlyozta, hogy az Európai Unió tagsága által kínált előnyök mellett figyelembe kell vennünk a nem működőképes aspektusokat, a rossz irányt, amely felé a jelenlegi európai konfiguráció halad. A Nyugat és a Kelet között egyre nagyobb a különbség, és ez a valóság nem az európai szolidaritás eredménye. Az erdélyi magyarok érdeke, hogy ezt a régiót egy erős Európává alakítsák, olyan Európában, amely sikeresen versenyezhet globálisan – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor. Ahogyan az elmúlt évtizedben az EU rendkívül fontos szerepet játszott az erdélyi közösség életében, továbbra is szükség lesz erre a szilárd felépítésre. Az RMDSZ célkitűzése, hogy Románia semmiképp se kerüljön az EU vagy a NATO perifériájára- tette hozzá a Szövetség elnöke.

Manfred Weber európai vezetővel való találkozóján az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti kisebbségek problémáját még nem sikerült megoldani Európában. Az RMDSZ egy olyan Európában hisz, amelyben egy 50 milliós közösség kultúráját értéknek tekintik, nem pedig fenyegetésnek. Ezt a kérdést fogja érinteni az RMDSZ EP parlamenti választási kampánya során és korrektül tájékoztatja a magyar közösséget az EU előnyeiről, de olyan kérdéseket is tárgyal, mint a bürokrácia csökkentésének szükségessége és a következő évek kihívásai.

A strasbourgi tárgyaláson jelen levő Vincze Loránt FUEN elnök, hangsúlyozta, hogy megbízható szövetségeseket kell keresni Európában az európai nemzeti kisebbségek ügyének támogatására. Az Európai Néppárt volt az első, aki pozitívan reagált az őslakos kisebbségi közösségek kérésére, ezért bízik benne, hogy a nemzeti kisebbségek védelme az Európai Unióban az elkövetkező időszakban fontos témává válik.

Manfred Weber európai vezető hangsúlyozta annak szükségességét, hogy megtalálják a megfelelő válaszokat és megfelelő megoldásokat a polgárok problémáira. Ebből a szempontból Manfred Weber kiemelte a kisebbségi közösségekkel kapcsolatos kérdések fontosságát, és amelyekre az Európai Néppártnak reagálnia kellene.

A strasbourgi látogatás során az RMDSZ küldöttsége megbeszéléseket folytatott Antonio López-Istúriz White Európai Néppárt főtitkárral az Szövetség célkitűzéseiről, Románia belpolitikai helyzetéről és a jövő hónapban, Helsinkiben esedékes Európai Néppárt kongresszusának előkészületeiről.

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor és Vincze Loránt, a FUEN vezetője azt kérték az Európai Néppárt képviselőitől, hogy tegyék az őshonos nemzeti kisebbségek kérdését az európai parlamenti választások kampányának fő témájává.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy