Újrakezdődik a medvehisztéria. Emberek halnak meg

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

Újrakezdődik a medvehisztéria. Emberek halnak meg… akiktől, úgy tűnik, a közösségi térben szárnyra kelt híreket tekintve, nem volt idegen az orvvadászat. Ha igazságosan akarunk ítélni, kérdések merülnek fel.

Az világos, hogy gond van a medvékkel Hargita megyében. De vajon csak ebben a megyében vannak problémák? Brassóban nem jöttek a lakónegyedekbe a medvék élelmet keresve? Nagyszebenben nem megkergettek és végül lelőttek egy medvebocsot a városközpontban? Vajon mi, emberek nem vagyunk hibásak? Mert az elmúlt évek során irgalmatlanul kivágták az erdőket Hargita megyében. Csökkent a medvék élettere. Rengeteget építkeztek az erdőn. Pont ott, ahol ezek az állatok élnek, és valóban, el is szaporodtak. De vajon annyira, hogy csak a kilövés a megoldás?

Látjuk, hogy Borboly Csaba úgy ugrik fel, mikor medve jelenik meg valahol, mintha skorpió marta volna meg. Nem tért vissza a kőrispataki eset kapcsán tett nyilatkozatára, amikor kiderült, hogy a szerencsétlenül járt áldozat a barlangjában zaklatta a medvét. Most a rendőrség bűnügyi dossziét nyitott emberölés miatt.

Mintha egy taktikának lennénk a tanúi, amely a megye lakóit hivatott idegesíteni. Fontos téma, de nem a legfontosabb. Ugyanolyan fontos és veszélyes, ami Gyimesfelsőlokon történik, a Gyimesek völgyében. Amiről nem beszél senki.

Az ott lakók írtak és telefonáltak nekünk, hogy lehetetlen a normális élet, mert úgy elszaporodtak a viperák a környéken. És, íme, bár jelentették a dolgot, senki nem tesz semmit az emberek védelmére. Sőt, néhányuknak el is kellett költözniük a viperák miatt. Vajon készen áll a megyei kórház a viperamarásos esetekre?

Miért nem beszélnek erről is a medvekritikusok? Mert nem számítanak az ott élő emberek? Vagy a vezetőség tényleg nem tud a dologról?!- nehezen elhihető.

Visszatérve a medvékre, Hargita megye tanácsa elnökének tényleg ne lenne tudomása, hogy az általa oly nagyon blamált medvék milyen jó üzleti lehetőség Gyergyószentmiklós és Tusnád környékén, ahol medvelesek vannak felállítva az erdőkben és az érdeklődők díj ellenében nézhetik, hogyan táplálkoznak a medvék? Mennyire törvényesek ezek a vállalkozások, tekintve, hogy a medve védett állat?

Gondolta valaki, hogy az ember állandó jelenléte és beavatkozása a medve életterébe következmények nélkül maradhat?

Vajon nem Borboly Csaba próbálkozása, hogy elégedetlenséget szítson a megye lakóiban, hogy a megfelelő pillanatban manipulálhasson? Ez egy magától értetődő kérdés, amit felteszünk.

Itt olvashatnak a Gyergyószentmiklós körüli medvelesről.

 

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy