Csíkszentmártonnak segítségre van szüksége! Adománygyűjtés az árvízkárosultak részére

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Állatokat, kerítéseket, gépjárműveket, háztartási cikkeket, háztartási gépeket vitt el a víz Csíkszentmárton községben, Csekefalván, valamint a szomszédos Csíkbánkfalván. Június 19-én, szerdán reggel, Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke látogatást tett a helyszínen, Becze István, megyei tanácsos, Gergely András, Csíkszentmárton község polgármestere, illetve a megyei tanács műszaki osztályának alkalmazottai kíséretében.

A lehulló csapadék sok házat tett lakhatatlanná, több család kényszerült elköltözni. A hétfő délutáni felhőszakadást követően a csíkszenmártoni patak kitört medréből, elárasztotta a főutat, a lakosok homokzsákokkal védekeztek a kavargó víz ellen. Az ezt követő éjszaka folyamán újabb eső esett, ami elmosta az utakat, elvitte a kerítéseket, sok házba és pincébe behatolt a víz, magával ragadva háztartási cikkeket, illetve az istállóban található állatokat.

„Közel kétszáz család otthonában keletkezett jelentős kár, több, mint negyven ház nagyon rossz állapotba került, sok családnak ki is kellett költöznie. Jelenleg a kárfelmérés zajlik, ezzel párhuzamosan az önkéntes tűzoltó egyesületek segítségével szivattyúzzuk a vizet a pincékből, elszállítjuk a törmeléket és kezdődik a takarítás, az iszap elhordása”- mondta el Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere, aki hozzátette „az első perctől sok segítőkész ember érkezett”.

„Legyünk ismét összetartók! Mi, a térség lakói figyelünk egymásra és kölcsönösen segítünk egymáson. A hétfő éjszakai esők jelentős károkat okoztak a csíkszentmártoni és csíkbánkfalvi háztartások számára. Megvizsgáljuk a károkat, benyújtjuk a támogatás iránti kérelmeket a kormánynak, de nyilvánvaló, hogy a sok kár nemcsak az utakat, hanem a lakásokat is érintette. Járművek, állatok, épületek, istállók és lakások mentek tönkre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az állam nem nyújt kártérítést az egyének által elszenvedett károkért. Ezért kell adományokat gyűjteni, amelyeket az érintett embereknek adunk át”, mondta a helyszínen Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke.

A támogatásokat Csíkszentmárton község civil szervezetének számlájára várják:

Asociatia VIRIDIS Egyesület

Sanmartin-Csíkszentmárton
Adószám: 18614607

Lejes számlaszám:

RO36 RZBR 0000 0600 0784 2098

Forintos számlaszám:

RO98 RZBR 0000 0600 0950 2980

SWIFT KÓD: RZBRROBU

Az árvíz okozta károkat bemutató album az alábbi linken megtekinthető:

https://urlzs.com/zWpZz

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy