Volt egy 2019 December 1

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

És megvolt 2019 December 1-je. Még egy év eltelt, íme a modern román állam 101 éves.

Fotó: Hargita Megyei Csendőrség

Az ünnepi aspektuson, katonai parádén, ceremóniákon túl, ami Csíkszeredában történt az ünnepség alatt bizonyos kérdőjeleket vet fel, amit megosztunk önökkel. Segítsenek, kedves olvasók megérteni a logikáját- ha van ilyen- az ott történteknek.

A Hargita megyei közigazgatásban fontos tisztséget betöltő egyetlen RMDSZ hivatalosság sem vett részt Románia Nemzeti Ünnepének szentelt ünnepségen. Utalok a megyei tanács elnökére, alelnökére, a megyeszékhely polgármesterére, alpolgármesterére, az RMDSZ képviselőire, stb. És a listát folytathatnánk.

Mind a megyei tanácsot, mind a csíkszeredai önkormányzatot kínos szinten, alacsony beosztású tisztviselők, osztályvezetők és hasonlók képviselték.

Mégiscsak az állam nemzeti ünnepéről beszélünk, amely állam Alkotmányára és a Bibliára tettek esküt a megyei tanács elnöke és a megyeszékhely polgármestere, hogy mint megválasztott vezetők a román állam közigazgatási struktúráit vezessék.

Megközelítésük régi és elavult. Ez valószínűleg egy kifejezett budapesti kérésnek köszönhető, mint minden évben. Egy olyan megközelítés, amelyben megkísérelik szabotálni a polgárok szemében minden lehetséges elképzelést, miszerint a román állam hatalmának képviselői. Akarják vagy sem, ez a valóság. Függetlenül attól, hogy hordják-e a háromszínű zászlót vagy nem – ők a román államot képviselik. Hiába próbálják a hétköznapi magyar embereknek azt sugallani, hogy ők mások. Nem, kedves magyar olvasók, ők a román államot képviselik, ők a román állam tisztviselői, engedelmeskednek a román állam törvényeinek, és szeretik a román állam funkcióit – amelyekért szinte bármit megtesznek, csakhogy megtarthassák. Mert nem hiába jelentkeznek mindig a polgármesteri és a megyei elnöki tisztségre. Nem önökért, adófizetőkért teszik. Szó sincs erről. Hanem saját maguk érdekében, elsősorban és a hozzájuk közeliek érdekében. És ha ezen pozíciók megtartásáért színházat kell játszaniuk önök előtt, választók előtt, azt mutatva, hogy őket nem érdekli a román állam, biztosítom önöket, hogy ez nem így van. Nagyon is érdekli őket, mert a román államból húzzák a hasznukat.

Meg vagyok győződve arról, hogy tisztában vannak a magyarokra gyakorolt valódi hatásukkal, akik bár nyíltan szeretnék kifejezni magukat, attól tartanak, hogy szenvedni fognak, ha ezen ünnepi alkalommal csatlakoznak a többiekhez.

A magyar politikusok felelőssége hatalmas, meghatározó az általuk irányított területek alacsony fejlettségi szintjében. Ők az alulfejlettség fő bűnösei, amellyel a magyarok, románok, romák szembesülnek az általuk vezetett megyékben. És a román állam nem más, mint cinkos ebben a helyzetben, mert Hargita és Kovászna megyéket az RMDSZ báróinak kezébe adta, szabad kezet adott, hogy a saját fejük szerint vezessenek, csak hogy ne zavarják az ország más területein fennálló egyéb érdekeket.

Az egész egy cserebere. Méghozzá egy aljas. Amelyik viszont mindannyiunkat érint és eltéríti az ország sorsát. Mert ezek miatt nem jutottunk el oda, ahol mindannyian lenni szeretnénk, románok, magyarok és más nemzetiségűek – vagyis a jólétre, nyugalomra, egyensúlyra.

Talán ezen a napon jobban elgondolkodhatunk ezeken a dolgokon. Hogy az elkövetkező időkben helyesen dönthessünk.

Saját és mindannyiunk javára.

D.E.

 

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy