R.M.N., Cristian Mungiu rendező legújabb filmje, rendkívüli vetítés Maroshévízen (június 18., szombat)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Június 18-án, szombaton 19:15-től különleges vetítésen mutatják be Cristian Mungiu rendező legújabb filmjét, az R.M.N.-t a maroshévízi Călimani 3D Moziban.

A rendezvényen jelen lesz Cristian Mungiu rendező, aki a vetítés végén válaszol a nézők kérdéseire.

A Cannes-i Filmfesztiválon megrendezett világpremier után megjelentek az első dicséretes kritikák a nemzetközi kiadványokban: „Diszkrét képsorok, elképesztő tisztasággal és sűrűséggel, a bemutató spontaneitásával álcázott konstrukciós szigorral”, „Komplex film, olyannyira tele ötletekkel, hogy azt gondolnád, az esztétika nem prioritás, de R.M.N. szinte hihetetlenül szép” – jegyzi meg Jessica Kiang a Varietyben.

SZINOPSZIS:

Matthias karácsony táján tér vissza a németországi munkából erdélyi szülőfalujába, aggódva a nélküle felnövő gyerek (Rudi), a magára hagyott édesapja (Otto) és Csilla, gyermekkori kedvese miatt, aki iránt ég a vágytól, hogy viszontlássa.

Szeretne jobban bekapcsolódni a túl sokáig csak anyja (Ana) gondozására szorult fiú nevelésébe, és megszabadítani az őt fogvatartó homályos félelmektől.

Amikor Csilla gyárában külföldi munkásokat alkalmaznak, a községben élők nyugalma megbomlik, a félelmek a felnőttekre is hatással vannak, a látszólagos megértés és nyugalom vékony jegén keresztül törnek felszínre a frusztrációk, konfliktusok, késztetések.

Az R.M.N. az ember az őt meglepő valóságokkal szembeni viselkedés mély mozgatórugóiról mesélt történet, és arról, hogy miként viszonyulunk ma egy nyugtalanító jövőhöz.

A filmet 2021 november és 2022 január között forgatták főként a fehér megyei Torockón, de Erdély más helységeiben is.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy