Nyílt nap a csíkpálfalvi régészeti lelőhelyen, Várdomb (2023. augusztus 18, péntek)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Esemény: Nyílt nap a csíkpálfalvi Várdomb régészeti lelőhelyen

Szervező: Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeuma

Partner: Csíkpálfalva Polgármesteri Hivatala, Hargita megye

Helyszín és időpont: Csíkpálfalva régészeti lelőhely, Várdomb, Hargita megye, augusztus 18., 10.00 – 17.00 óra

A Keleti-Kárpátok Nemzeti Múzeuma 2023. augusztus 18-án, pénteken 10.00 órai kezdettel nyílt napra hívja a közönséget a Hargita megyei Csíkpálfalva várdombi régészeti lelőhelyére, hogy a múzeum szakembereitől megismerjék az idei interdiszciplináris régészeti kutatási kampány során tett új felfedezések történetét.

A Csíkpálfalva- Várdomb lelőhelyet az MNCR 1999 óta ismeri és kutatja hazai és külföldi intézményekkel partnerségben, és „a Keleti-Kárpátok közép-déli szektorának területén az eneolitikum és a bronzkor megismerése szempontjából kulcsfontosságú lelőhelynek számít. A kutatások a Cucuteni-Ariușd, Bodrogkeresztúr, Coțofeni, Zsögöd, Costișa-Csíkcsomortán és Wietenberg kultúrák maradványait tárták fel. Ezekhez járulnak a késő dák és késő római vagy korai posztrómai kori, kulturálisan nem meghatározott egyedi leletek” – tudjuk meg a Dr. Dan Buzea, Dr. Dan Ștefan és drd. Puskás József alkotta csapattól, amelyet Dr. Valerii Kavruk tudományos munkatárs és intézményvezető koordinál.

A 2023-as kampányban a lelőhelyet északon, északkeleten, keleten és nyugaton körülvevő árkokat vizsgálták, ezek nem voltak korabeliek.

Az V. szelvényben hét árkot tártak fel. Ezek közül a legkorábbi, a hegyfok külső peremén készült, minden valószínűség szerint a középső eneolitikumból származik, és a Cucuteni A településhez tartozik, a legkésőbbi pedig a késő római vagy poszt-római korból származik, a kulturális attribúció még nem tisztázott. Az S. V-ben azonosított többi árok a bronzkori időszakhoz, valószínűleg a Csíkcsomortán és/vagy Wietenberg-korszakhoz köthető.

A III. szelvényben talált árkok a terület több őskori foglaltsági szakaszából származnak, az eneolitikumból (Cucuteni A) és a bronzkorból (Csíkcsomortán és a Wieterberg kultúrának tulajdonítható).

A talált régészeti anyagokat (kerámia, kőtárgyak, csontok stb.) jelenleg dokumentálják, és a kormeghatározás érdekében szén- és csontmintákat vettek radiokarbonos elemzésre.

A Csíkpálfalva Várdomb lelőhelyen feltárt leletek nagy része megtekinthető az alapkiállításban a sepsiszentgyörgyi MNCR – Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni múzeum székhelyén, és a www.mncr.ro oldalon.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy