Rh-negatív vérhiány a Csíkszeredai Vérközpontban. Az egység vezetősége véradókat keres

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Csíkszeredai Vérközpontban hiány van Rh-negatív vérből, ezért az egység vezetősége felhívást intéz a véradókhoz, hogy segítsenek a rászorulóknak.

 „Sürgősen szükségünk van a 0I, AII, BIII, AB IV Rh negatív vércsoportokra!” – olvasható a Csíkszeredai Vérközpont Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

Dr. Kopacz Ildikó, a központ igazgatója az AGERPRES– nek elmondta hogy a felhívás azzal összefüggésben született, hogy sok olyan beteg van, akinek Rh-negatív vérre van szüksége, és a készletek nagyon gyorsan fogynak.

Elmondása szerint a donorok közül csak 7-10 százalék Rh-negatív, és ha sok a beteg, akkor a központ nem tud megbirkózni az összes kéréssel.

Az RH-negatív régi donorok behívásáról Dr. Kopacz Ildikó azt mondta, hogy „ez egy kényes kérdés”, hozzátéve, hogy joguk van „akkor jönni, amikor úgy döntenek, hogy adományozni akarnak”, hiszen „a véradás önkéntes”.

Dr. Kopacz azt is elmondta, hogy a Csíkszeredai Vérközpont személyzetének hiánya miatt a más településekre történő mobil gyűjtésekre való utazás is nehézkes.

Hozzátette, hogy az utóbbi időben a donorok száma is csökkent, de rámutatott, hogy a crevediai robbanás után sokan együttérezve az áldozatokkal, főként rendőrök, csendőrök és tűzoltók- jöttek a központba véradásra.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy