ISU Hargita: Négy óra leforgása alatt három kéménytűz

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Tegnap, január 9-én a Hargita megyei katonai tűzoltóság három kéménytűz oltásánál lépett fel, amelyek Alsósófalva, Maroshévíz és Gyergyószentmiklós településeken található házaknál törtek ki.

Nem kevés alkalommal hívtuk fel a figyelmet a lakások fűtési berendezéseinek nem megfelelő használatából eredő veszélyekre. Sajnos a tegnap megyénkben regisztrált három tűzeset is bizonyítja, hogy a kémény tisztításának elmulasztása, a kémény elhelyezkedése vagy az éghető anyagokkal szembeni hővédelem hiánya is vezethet ilyen eseményekhez. Szerencsére egyetlen lakos sem sérült meg, és az anyagi károkat a környezet megóvásával sikerült korlátozni.

Így tegnap délután 16:00 óra körül a székelyudvarhelyi tűzoltóság és a parajdi önkéntes tűzoltók beavatkoztak, hogy eloltsanak egy Felsősófalván keletkezett tüzet. Az esemény következtében, amelyet valószínűleg egy éghető anyagoktól hőszigeteléssel nem védett kémény okozott, a ház tetőszerkezetének és falának körülbelül 3 négyzetméteres területe égett le.

17:35 körül a maroshévízi tűzoltók beavatkoztak egy koromtól meg nem megtisztított kémény által okozott tűz oltásánál egy Victor Babeș utcai lakóházban. A katonai tűzoltók gyorsan eloltották a tüzet, megakadályozva az anyagi károkat.

Ugyanezen a napon 20:15 körül a gyergyószentmiklósi katonai tűzoltók beavatkoztak egy Kossuth Lajos utcai ház kéményében keletkezett tűz oltásánál, és sikerült megakadályozni az anyagi károkat. Az eset valószínűsíthető oka egy koromtól nem megtisztított kémény volt.

A megyében mért alacsony hőmérsékleti értékek kapcsán a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége felhívja a polgárok figyelmét, hogy a hideg hónapokban a kémények és a füstelvezetők a tűzesetek egyik leggyakoribb okai.

Az ilyen események meghatározó tényezői a kéményekben lerakódott korom időszakos el nem távolításával, a kémények hosszú használat utáni karbantartásának hiányával, a tető- és padlásszerkezetben lévő gyúlékony anyagoktól való szigetelés (gerendák, szarufák stb.) hiányával, a kémények és a füstelvezető csövek tömítésének hiányával, valamint a padlástérben végződő, magasabb hőmérséklet fenntartására és húsfüstölésre szolgáló füstelvezetők meglétével függnek össze.

Ezek az események jelentős anyagi károkat, és sajnos néha sérüléseket vagy akár életek elvesztését is eredményezhetik, és az ilyen helyzetek megelőzése érdekében a kéményeket rendszeresen tisztítani, ellenőrizni és javítani kell szakképzett és felhatalmazott személyekkel. Az eldugult vagy részben eldugult kémény tüzet okozhat, és veszélybe sodorhatja családját és otthonát. A tisztítatlan kémények eltömődnek korommal és egyéb égési maradványokkal, és néha a kémény öngyulladásához vezethetnek. Az eldugult kémény növeli a szén-monoxid-mérgezés kockázatát, mivel a füst nem tud távozni.

Tilos a rögtönzött, több könyökkel ellátott fémkürtőket használni, azokat gyúlékony falak vagy éghető anyagok közelében felszerelni.

Emellett az elmúlt 48 órában a Hargita megyei tűzoltók 14 sürgősségi egészségügyi segítségkérésre válaszoltak, melynek következtében 14 személy kapott segítséget a SMURD személyzetétől. Ezeken a helyzeteken kívül az operatív személyzet beavatkozott egy hulladékgyűjtő konténerben keletkezett tűz oltásánál Csíkszeredában, valamint egy személyi segítségnyújtásban a Gyergyóhollóhoz tartozó Hollósarka faluban.

Kövesse ajánlásainkat az Ön és szerettei biztonsága érdekében!

A megye tűzoltói továbbra is készenlétben vannak a vészhelyzetek a hatékony kezelésére és elsősegélynyújtásra a nehéz helyzetben levő személyek számára.

Ne feledjék! A vészhelyzetben való viselkedésre vonatkozó információk a https://fiipregatit.ro országos platformon és a DSU mobilalkalmazáson keresztül érhetők el, amely ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy