„Felhívás olvasásra- Román nyelv- és irodalomóra… másként”, III. kiadás

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Megyei Tanfelügyelőség Prof. Manuela Nicoleta Stîngă román nyelv és irodalom szakfelügyelő kezdeményezésére az Országos Olvasás Napja alkalmából harmadik alkalommal szervezi meg az „Olvasási kihívás – román nyelv és irodalomóra… másként” elnevezésű rendezvényt.

Az egyedülálló tevékenység a Hargita megyei általános és középiskolák, román tagozatos és magyar tagozatos diákjait célozza meg.

Dana Anton – ügyvéd, Vladimir Anton – rendező, Dragoș Asaftei – fotós, Bedő Melinda – könyvtáros, Dávid Botond – fotós, Demeter Levente – iskolai főtanfelügyelő, Mihăiță Papară – paralimpiai sportoló, Petres Sándor – prefektus, Tódor Erika-Mária – egyetemi tanár és Andrei Vodă – térképész csatlakoznak a rendezvényhez, és példaképként szolgálnak az olvasás népszerűsítésében.

Február 15-én, csütörtökön, a román nyelv és irodalom órán a vendégek kizárólag román nyelven mutatják be egyik kedvenc könyvüket.  A könyvek bármely területről választhatók, függetlenül a szerzők nemzetiségétől, de a célközönség (közép- és felső tagozatos diákok) számára való relevancia kritériumát tiszteletben kell tartsák.

Azoknak a diákoknak, akik kihívást éreznek egy adott könyv/vendég által, 30 napjuk lesz arra, hogy elolvassák azt. Az olvasás magyar nyelven is történhet. A tanárok a diákok által kiválasztott könyvek alapján beszélgetéseket kezdeményeznek.

A diákok román nyelven, kézírással levelet írnak annak a vendégnek, aki kihívta őket az olvasásra. A levél az ilyen típusú szövegekre jellemző szerkezetű lesz, és tartalmazza az okokat, amelyek miatt a tanuló úgy érezte, hogy kihívást jelent az olvasásra, valamint a véleményét a szóban forgó könyvről, jelentős idézetekkel alátámasztva.

Minden meghívott legfeljebb három kedvenc levelet választ ki, és a szerzők nevét, iskolájukat, osztályukat és a mentoráló tanárok nevét, valamint a nyertes leveleket elküldi a szakfelügyelőnek.

Az idei nyerteseket székelyudvarhelyi nevezetességek (Mini-Erdély Park, Bogárpark, „Orbán Balázs” Emlékház, Minivonat) megtekintésére szóló belépőjegyekkel jutalmazzuk.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy