Dan Perjovschi a kortárs múzeum állapotáról a „Muzeu / Múzeum / Museum” művészeti projektben

0

Articol disponibil în: Magyar Română



A Maros Megyei Múzeum Művészeti Osztálya bemutatja Dan Perjovschi „Muzeu / Múzeum / Museum” című kiállítását a marosvásárhelyi Kultúrpalota időszakos kiállítótermében (2. emelet), ahol 2024. július 14-ig látogatható.

Eliodor Moldovan kurátor tájékoztatást nyújt a művészeti projekt koncepcionális – művészeti és elméleti – kereteiről:

„Minden kétértelműségtől mentesen, a cím közvetlenül bevezet bennünket a Dan Perjovschi marosvásárhelyi kiállítása által javasolt témába. A társadalmi, kulturális és politikai feszültségek és felfordulások fanyar kommentátora, Perjovschi ez alkalommal művészi gyakorlatának egy visszatérő témáját, a kortárs múzeumot veszi elő és erősíti fel. Dan Perjovschi több mint 30 éve kapcsolatban áll a nagy művészeti múzeumok globális körforgásával, és nem hagyhatta figyelmen kívül közvetlen valóságának ezt az első rétegét, hogy kommentálja, illusztrálja, megkérdőjelezze vagy néha egyenesen kritizálja azt.

Egy olyan intézmény, amelyet <<nyilvánosnak, hozzáférhetőnek és befogadónak, a sokféleséget és a fenntarthatóságot támogatónak>> (részlet az I.C.O.O.M. legújabb, 2022-es múzeumi definíciójából) szeretnénk, gyakran, hosszú évek óta és számos meridiánon keresztül különböző válságokban lévő intézmény, amely egyre inkább ki van téve pénzügyi, politikai, ideológiai és egyéb nyomásnak, amelyhez sajátos módon még egy sor őshonos elégtelenséget is hozzáadunk.

Claire Bishop brit szerző <<Radical Museology>> című könyvéből kiindulva, amelyet Dan Perjovschi a nemzetközi múzeumi kontextusról készített metsző rajzokkal illusztrált, a Kultúrpalota kiállítása a romániai és helyi múzeumi színpadnak is szól, amely nyilvánvalóan újjáalakításra és alkalmazkodásra szorul, de különösen a nagyközönségnek, azoknak, akik szeretik ezt a mikrouniverzumot, amely arra hivatott, hogy magába foglalja <<az emberi közösségek létének és fejlődésének anyagi és szellemi tanúságait>>”.

A „Muzeu / Múzeum / Museum” számos jelentős európai múzeum értékes hozzájárulását élvezi, ahol a művész az évek során projekteket valósított meg. Ők küldtek művészeti kiadványokat és katalógusokat állandó vagy időszakos referenciakiállításokkal, amelyeket ezen a kiállításon a nagyközönség számára is elérhetővé tesznek.

A múzeumok, amelyek csatlakoztak ehhez a művészeti megközelítéshez: MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona, Kunstmuseum Ravensburg, Kunstverein Hannover, Moderna galerija Ljubljana, WIELS | Contemporary Art Centre, Ludwig Forum für Internationale Kunst – Aachen, Museum of Modern Art in Warsaw, Van Abbe Museum, Museum of Contemporary Art Kiasma, PUNCH Bookshop Bucharest, Museum Ludwig – Köln és Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.

A látogatókat arra is felkérik, hogy járuljanak hozzá a kiállításhoz, és hagyjanak megjegyzést a múzeumi szférával kapcsolatos igény, megértés, kritika vagy empátia tekintetében.

A művész és a kurátor bejelentette, hogy ez az első kiállítás egy folyamatban lévő sorozatból, amelynek témája „Múzeum a tükörben”, és amely a múzeumi körforgás (ön)kritikusan foglalkozik a múzeumi körforgás állásaival és dinamikájával. További kiállítások következnek majd.

Néhány szó a művészről

Dan Perjovschi (sz. 1961) Bukarestben és Nagyszebenben él és dolgozik. 1985 és 1990 között a nagyváradi Körösvidéki Múzeum művészeti osztályán dolgozott muzeográfusként. A rendszerváltás utáni első években a Kulturális Minisztérium ifjúsági – később művészeti – osztályán dolgozott, és a fiatal művészeti élet első nemzetközi kiállításait szervezte. 1990-től a Revista 22-nél működik közre, majd munkatárs lesz, ahol ma is dolgozik.

„Rajzaim témája ma is politikai, társadalmi és kulturális. Ahogyan a 22 is strukturált” – mondja a művész.

1995-ben kezdett „közvetlenül az építészetre” rajzolni a New York-i Franklin Furnace-ban, első híres projektjére 1999-ben került sor a Velencei Biennálén, ahol a pavilon padlójára rajzolt.

35 éves pályafutása során több mint száz egyéni és csoportos kiállítása volt a világ modern és kortárs művészeti múzeumaiban, mint például a Tate Modern, a MoMA New York, a Centre Pompidou, a Ludwig Köln, a MOT Tokyo, a ljubljanai Nemzeti Galéria, és a lista folytatható, és részt vett a legfontosabb művészeti biennálékon (Velence, Sydney, Lyon, Sao Paolo, Jakarta, Off Bienale Budapest, Periferic Iași, Art Encounters Temesvár).

A művész azt mondja, most lehetősége van arra, hogy azt tegye, amiről mindig is álmodott: bejárja és lerajzolja a világot.

A kiállításon egy kis virtuális bejárás tehető ITT

Cosmina Marcela OLTEAN

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy