Sajtótájékoztató a Hargita Megyei Rendőrfőkapitányságon (2024. szeptember 23.)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

2024. szeptember 23-án, hétfőn sajtótájékoztatót tartottak a Hargita Megyei Rendőrfőkapitányság székhelyén, amelyen két témát mutattak be: a Hargita megyében a 2024. 01.01.01.-2024.08.31. közötti időszakban bejelentett számítógépes bűnözés alakulását és a megelőzés módjait, valamint a Hargita megyei rendőrök által a családon belüli erőszak megelőzése és leküzdése érdekében 2024 első 8 hónapjában végzett tevékenységeket.

A média képviselői előtt Iordan Mircea Ștefan főfelügyelő – rendőrfőkapitány úr ismertette a statisztikai helyzetet a két megvitatott téma esetében, a veszélyhelyzetek megelőzésének módjait, az elvégzett tájékoztató kampányokat és az új törvénymódosításokat.

A szakosodott struktúrák részéről a Bűnügyi Nyomozószolgálat vezetője – Cezar Barut Dumitru rendőrfőfelügyelő, Călugăru Marius Constantin rendőrfelügyelő-helyettes és Răducanu Mariana-Ramona rendőrfőfelügyelő-helyettes válaszolt az újságírók kiberbűnözéssel kapcsolatos kérdéseire.

A számítástechnikai bűnözés az állandó innováció egyik területe, amely nagyon gyorsan növekszik és diverzifikálódik. A mobil internet-hozzáférést lehetővé tevő eszköztípusok elterjedése exponenciálisan növelte a felhasználók számát és következésképpen az áldozattá válás kockázatát.

A Hargita Megyei Rendőrfőkapitányság az év első 8 hónapjában 99 számítógépes bűncselekményt regisztrált, amelyek közül 32-t sikerült megoldani.

A leggyakrabban bejelentett bűncselekmények a hamis befektetési platformokon történő „csalás” és a „pénzügyi műveletek csalárd módon történő végrehajtása”.

Az elkövetők bizonyos linkekre való kattintásra invitálják a lakosságot, amelyek egy olyan oldalra viszik a felhasználókat, ahol személyes adatok megadására és befizetésre kérik őket. Az oldalon hamis beszámolókat is közzétesznek „nyertesektől”, akik örülnek, hogy a mesésen jövedelmezőnek hirdetett részvényekbe fektettek.

A hamis hirdetésekbe vetett közbizalom növelése érdekében több olyan közszereplő, akinek képét mesterséges intelligencia alapú szerkesztőprogramokkal dolgozták fel, „ajánlja” a részvények megvásárlását.

A számítógépes bűnözés megelőzése a román rendőrség számára prioritás. Az állampolgárok tudatosságának növelése az online környezetben a legfontosabb biztonsági intézkedések alkalmazásának ismereteiről és fontosságáról kulcsfontosságú elem a számítógépes bűnözés számos formája sikerességi esélyének csökkentésében.

A felhasználók számára elengedhetetlen az éberség és néhány biztonsági intézkedés elfogadása az online tranzakciók vagy befektetések során; néhány figyelemfelkeltő üzenet, amelyet a Hargita megyei rendőrség különböző információs csatornákon keresztül terjesztett:

-Befektetés előtt mindig ellenőrizze az online befektetési platformokat! Ne dőljön be olyan ígéreteknek, amelyek túl szépnek hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek.

-Ne telepítsen távvezérlő alkalmazásokat idegenek ajánlására! Ezek az alkalmazások, mint például az Any Desk, lehetővé tehetik a bűnözők számára, hogy hozzáférjenek személyes adataihoz.

-Legyen óvatos, amikor olyan linkekre kattint a közösségi médiaplatformokon, amelyek minimális befektetéssel nagy nyereményeket ígérnek; ezek gyakran csapdák, amelyek pénzébe és személyes adataiba kerülhetnek.

-Befektetés előtt mindig ellenőrizze a bróker vagy platform legitimitását a Pénzügyi Felügyelet honlapján;

-Ne adjon át személyes/bankadatokat/hozzáférési kódokat/jelszavakat/bankkártyákat. Ha ezek az adatok bűnözők kezébe kerülnek, felhasználhatók Ön ellen.

**

Ami a rendőrök által a családon belüli erőszak megelőzése és leküzdése érdekében 2024 első 8 hónapjában végzett tevékenységeket illeti, Radu Gheorghe rendőrfőkapitány, a Közrendvédelmi Szolgálat vezetője – ismertette a regisztrált bűncselekmények helyzetét, a megtett intézkedéseket, valamint az erőszakos esetekre vonatkozó új törvényi szabályozást a védelmi határozat kiadására vonatkozóan.

A családon belüli erőszakos cselekmények megelőzése és optimális kezelése az egység szintjén prioritást élvez, az állampolgárok alapvető jogainak és szabadságjogainak védelmére, az élet és a személyi integritás védelmére irányuló erőfeszítéseink szerves részeként.

2024 első 8 hónapjában Hargita megyében 390 családon belüli erőszakos cselekményt jelentettek. A 2023-as év hasonló időszakához képest 19 ilyen bűncselekménnyel csökkent a számuk. A családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló 217/2003. sz. törvény szerinti 390 bűncselekményből 201-et a városi területeken követtek el (51,53%), 187 bűncselekményt vidéki területeken követtek el (47,94%), 2 bűncselekményt pedig külföldön követtek el és jelentettek be (0,51%).

A tárgyidőszakban 401 személy ellen indult nyomozás a kérdéses bűncselekmények elkövetése miatt (17-el kevesebb 2023 hasonló időszakához képest).

A családon belüli erőszakos cselekménynek minősülő bűncselekmények alanyainak kategóriák szerinti strukturálása, amely 2024 első 8 hónapjának statisztikai helyzetében kiemelten szerepel, azt mutatja, hogy az összesen 401 elkövetőből 346 férfi és 55 nő.

A szóban forgó bűncselekmények következtében 425 áldozat lett, ebből 293 nő és 132 férfi.

2024.08.31-én életbe lépett a 138 /2024 számú rendelet az erőszakos cselekményekkel kapcsolatos ügyek rendőrségi kezelési módjának kialakításáról, amely szerint az ideiglenes védelmi rendelet, illetve a védelmi rendelet a családon kívülre is kiterjeszthető, ezzel a sértetteken kívüli egyéb kategóriákat is védve a családon belüli erőszaktól.

Ezzel összefüggésben 2024. 09. 19-ig 4 ideiglenes védelmi határozatot adott ki a rendőrség (Maroshévízen 2, Gyergyótölgyesen 1, Szentábrahámon 1), melyeket az ügyész mind megerősített. 2024.09.15-ig a 26/2024.02.28-as törvény előírásai alapján a maroshévízi bíróság két védelmi rendeletet adott ki a rendőrök által kiadott ideiglenes védelmi határozat alapján, a gyergyószentmiklósi bíróság pedig egyet.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy