A rendszeres kéménytisztítás és a fűtési rendszer ellenőrzése életet menthet

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • 2023-ban országszerte 94 ember halt meg füst- és szén-monoxid-mérgezésben;
  • Három egyszerű szabály betartása életeket menthet: a kémény időben történő ellenőrzése, a teljes fűtési rendszer tisztítása és a kémény megfelelő szigetelése;
  • A „RoSig Biztonsági tippek” podcast a szakértők konkrét tanácsaival és ajánlásaival szolgál a polgárok biztonsága érdekében;

Romániában az évente bekövetkező tűzesetek 15%-át a hibás, tisztítatlan vagy nem megfelelően szigetelt kémények okozzák – derül ki a Rendkívüli Helyzetek Általános Felügyelőségének (I.G.S.U.) statisztikáiból. 94 ember halt meg tavaly füst- és szénmonoxid-mérgezésben a fűtőberendezések helytelen használata, tisztítatlan kémények vagy az elektromos berendezések helytelen működése miatt.

A Delgaz Grid vállalat működési területén (az ország északi felében) 2023-ban hat szén-monoxid-mérgezéses eset történt, amely öt ember halálához vezetett, és 14 másik személyt érintett. Idén eddig már nyolc szén-monoxid-mérgezéses esetet jelentettek, ami három ember halálát és 18 másik érintettet eredményezett.

„Aggasztanak minket ezek a statisztikák, ezért a hideg évszak előtt folytatjuk az I.G.S.U. és a D.S.U. partnereinkkel közösen tájékoztató kampányainkat, hogy emlékeztessük ügyfeleinket, mennyire fontos, hogy szigorúan betartsanak néhány egyszerű, de létfontosságú szabályt, amikor villany- vagy gázberendezéseket, készülékeket és berendezéseket használnak otthonukban” – mondta Cristian Secoșan, a Delgaz Grid vezérigazgatója.

„A veszélyhelyzetek megelőzhetők! Mindannyiunk megtehetjük, hogy felelősségteljes és megelőző magatartást tanúsítsunk saját és szeretteink biztonsága érdekében! Az életet és vagyont veszélyeztető helyzetek megelőzésére irányuló intézkedések és magatartás betartása az alapvető lépés a biztonság felé!” – mondta Dan-Paul Iamandi tábornok, az I.G.S.U. főfelügyelője.

„Nem nehéz biztonságban maradni. Három nagyon könnyen betartható szabályt ajánlok: tisztíttassa és ellenőrizze időben a kéményét egy profi kéményseprővel, gondoskodjon a teljes fűtési rendszer tisztításáról, a kéménytől a kályháig, és gondoskodjon arról, hogy a kémény megfelelően szigetelve legyen a körülötte lévő összes éghető anyagtól” – tette hozzá Cristian Simion, az ASFOCH kémény- és kandallóépítők szövetségének elnöke a »RoSig Ajánlások a biztonságért« című podcast első epizódjában, amelyet a kémények megfelelő tisztításának és karbantartásának fontosságának szentelt.

Nagyon fontos, hogy csak szakemberek ellenőrizzék a fűtőberendezéseket és a füstelvezető csöveket! Aki otthon lakik, évente legalább kétszer, de legalább egyszer a hideg évszak kezdete előtt ellenőrizze és tisztíttassa meg kéményeit és füstelvezetőit, kizárólag erre szakosodott céggel vagy erre felhatalmazott kéményseprőkkel.

A fűtőberendezések és a füstelvezető csövek közötti illesztéseket  is ellenőrizni kell, mivel gyakran szükség van ezek javítására, ha azok szivárognak. Ugyanilyen fontosak a kandallók tömítései is, amelyeket rendszeresen cserélni kell, mivel magas hőmérsékletnek kell ellenállniuk.

A lakótömbökben élőknek meg kell győződniük arról, hogy a konyhában, ahol tűzhelyek vannak felszerelve, vannak-e olyan csatornák vagy szellőzőnyílások, amelyek a füstgázok kivezetésére szolgálnak, és ellenőrizniük kell, hogy ezek nem dugulnak-e el, és ha problémát találnak, akkor engedéllyel rendelkező szakemberekkel javíttassák ki azokat. Nagyon fontos, hogy a gáztűzhelyeket nem szabad a lakás fűtésére használni!

A szén-monoxid-mérgezés megelőzése érdekében szén-monoxid-érzékelőket kell felszerelni, lehetőleg minden hálóhelyiségben, de az extra biztonság érdekében a konyhában és a pincében is felszerelhetők.

A RoSig Biztonsági tippek podcast – a kéménytisztítás fontosságáról szóló teljes epizód itt tekinthető meg.

A RoSig Podcastról. Biztonsági tippek

„ RoSig Podcast. Ajánlások a biztonságért” az E.ON Románia, a Delgaz Grid, az I.G.S.U és a D.S.U közös projektje, amely a 2012-ben megkötött »Együtt a biztonságért« partnerség része. Július óta biztonsági tippekkel és szabályokkal jövünk a polgárok érdekében. A nyár folyamán a nyaralás biztonságával kapcsolatos témákkal foglalkoztunk (biztonságos nyári sportolás, biztonságos közlekedés stb.), idén ősszel pedig a fűtési berendezések biztonságos használatával kapcsolatos témákkal foglalkozunk.

A Romania Sigură oldalról

A @ Romania Sigură oldal, amely a RoSig podcastoknak ad otthont, tanmese a gyermekek számára, akik már egészen kicsi koruktól kezdve megtanulják, hogyan kerüljék el az életveszélyeket, és gyakorlati útmutató a felnőttek számára, akiket szeretnénk képessé tenni arra, hogy együtt élvezzék a „Biztonságosabb Romániát”. Itt alapvető információkat talál a vészhelyzetekben való megfelelő viselkedésről, a fűtési berendezések ellenőrzéséről és az engedélyezett beavatkozásokról.

A Delgaz Gridről

A Delgaz Grid, a német E.ON csoport elosztó vállalata 25.800 km hosszú elektromos hálózatot kezel 20 észak- és nyugat-romániai megyében (Kolozs, Beszterca-Naszód, Máramaros, Szatmár, Szilágy, Temes, Arad, Bihar, Krassó-Szörény, Hunyad, Maros, Szeben, Fehér, Hargita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț és Bacău), valamint 81.500 km hosszú elektromos hálózatot hat moldvai megyében: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava és Vaslui, amely hálózatok 3,6 millió klienst szolgálnak ki. A helyi piacra való 2005-ös belépése óta az E.ON 2,3 milliárd eurót fektetett be, elsősorban a gáz- és villamosenergia-hálózat korszerűsítésébe, és 3,4 milliárd eurót fizetett be adók és illetékek formájában az államnak.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy