XV: Székelyföld Napok

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Október 9- 20. között 15. alkalommal rendezik meg a Székelyföld Napokat Hargita, Kovászna és Maros megyék szervezésében.

Ennek kapcsán tartottak ma, szeptember 30-án sajtótájékoztatót Hargita Megye Tanácsának székhelyén, amelyen a három megye és a kulturális partnerintézmények képviselői vettek részt.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője elmondta, hogy a fő gondolat a székelyföldi kulturális értékek közvetítése és bemutatása, valamint a helyi közösségek együttműködésre való ösztönzése. Hangsúlyozta, hogy több mint 80 program és tevékenység lesz, a rendezvényről a szekelyfoldnapok.ro honlapon valamint az esemény Facebook oldalán találhatók a vonatkozó információk.

Kovács Mihály, a Maros Megyei Tanács alelnöke rámutatott, hogy Maros megye is részt vesz a rendezvény megszervezésében, az igény nyilvánvaló.

„Ezen a rendezvényen eltűnnek a megyék területi határai, és a kulturális örökséget egységesen tudjuk bemutatni. A Székelyföld Napok összekötik az embereket, összekötik a közösségeket, a szervezett programok révén a kisebb települések is megtelnek élettel, és az egyes régiók sajátosságai is előtérbe kerülnek” – tette hozzá a Maros Megyei Tanács alelnöke.

Bokor Csongor Csongor programmenedzser bemutatta a Kovászna megyében zajló eseményeket, rámutatva, hogy a 15. kiadás keretében 30 partnerszervezet, és négy olyan program lesz, amely túlmutat a megye határain. Megemlítette a Székelyföldi Grafikai Biennálét, amelynek 8. kiállítása lesz, ahol több mint 900 művész több mint 2000 alkotást mutat be.

A Székelyföld Napok ideje alatt Kovászna megye öt településén dokumentumfilm-fesztiválra is sor kerül, amelynek célja, hogy olyan helyeken is vetítsenek filmeket, ahol nincs mozi.

Elmondta azt is, hogy idén is lesznek koncertek, műhelymunkák és különböző programok a fiatalok és a családok számára.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője a három megye összekapcsolását célzó programokra hívta fel a figyelmet, nevezetesen a három megye számára közös jelentőséggel bíró személyeknek járó Orbán Balázs-díj átadására, amelyre október 10-én kerül sor Székelyudvarhelyen; az október 11-12. között zajló Nektaria Mézfesztiválra, amely a termékre hívja fel a figyelmet. Egy másik esemény a Via Mariae, az egyesítő szellemi útvonal, amely október 11-13. között kerül megrendezésre, háromnapos konferenciával. Az ügyvezető elmondta, hogy a másik közös vonás, hogy a székelyföldi népzene főszerepet játszik, és a kisebb településeken, ahol általában kevésbé pezsgő az élet, rendezvényeket szerveznek. Október 18-án egy Erasmus-projekt keretében sajtótájékoztatót is szerveznek, amelyen megvitatják a kulturális örökség megőrzésének legjobb gyakorlatait, továbbadását, népszerűsítését a fiatalok és a turisták körében.

Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont vezetője elmondta, hogy az általa vezetett intézmény tevékenységekkel és programokkal, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, több generációt megszólító rendezvényekkel készült.

„Két fő programot emelnék ki, amelyek a három megyét összekötik, először is, első alkalommal szervezik meg – a Székelyföldi Építészeti Örökség Konferenciát – meghívottak lesznek Kolozs, Hargita, Kovászna, Maros megyék, valamint Magyarországról is. Az építészeti örökségvédelem szempontjából nagyon fontos konferencia. Egy másik program, amely a kapcsolatok erősítését szolgálja, a Száztagú Székely Férfikórus koncertje, hiszen öt település öt férfikórusából áll. Idén egy magyarországi férfikórus is csatlakozik hozzánk – több mint 130 férfi fogja megörvendeztetni a közönséget”.

Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője elmondta, hogy az intézmény számos programot koordinál, partner a Székelyföldi Grafikai Biennále megszervezésében, díjkiosztásban, műalkotásokat állít ki, az október 8-án kezdődő Székelyföld Napok Nemzetközi Művészeti Konferenciával kezdődik.

„A Gyergyószárhegyi Művésztábor és Alkotótábor megalakulásának 50. évfordulóját ünnepeljük. A konferencia során áttekintjük a kapcsolatrendszert, hogy hogyan állunk a hazai és nemzetközi színtéren. Lesznek színházi előadások, gyermekkoncertek. Rajzpályázatot is szervezünk a magyar mese témakörében, a díjazás kiállítással, néptáncbemutatókkal, könyvbemutatókkal együtt történik” – zárta Kolcsár Béla.

  • információ és fotók: Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy