RetuRO: Visszaváltó automaták a kisebb üzletek támogatására

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A csíkszeredai városháza nyitott arra, hogy a hulladékgazdálkodási céggel, az Eco-Csík Kft-vel és a 200 négyzetméternél kisebb üzletekkel együttműködve növelje a városban a visszaváltó automaták számát, és a méltányosság jegyében támogassa a helyi vállalkozásokat a vásárlók megtartásában. A város három automata felállítását tervezi, lehetőleg az év végéig. A beruházást és az üzemeltetést az Eco-Csík biztosítja majd.

Korodi Attila polgármester sajtótájékoztatón fejtette ki ma, hogy az önkormányzat a rendelkezésére álló eszközökkel új automaták létesítésével igyekszik segíteni azoknak a kisebb üzleteknek, amelyek a RetuRO-rendszerben visszaváltható csomagolóanyagokat árusítanak.

„Egyrészt van egy egyre jobban működő visszaváltási rendszer a multinacionális üzletláncok és a tőkeerős helyi üzletek infrastruktúrájának köszönhetően, másrészt viszont ugyanez a rendszer a kisebb, helyi üzletek hátrányára torzít: a kisebbeknél megvásárolt termékek csomagolóanyagait is a nagyobb üzleteknél váltják vissza, és az utalvánnyal a kis helyi üzletekben már nem lehet érvényesülni. Ezek a kis üzletek az elhelyezkedésük miatt bizonyos szempontból közfeladatot is ellátnak – olyan városrészekben is szolgáltatnak, ahonnan sokak számára nehézséget jelent eljutni a városközpontba –, ezért fontos számunkra, hogy megpróbáljuk kiegyensúlyozni a rendszert az ők érdekükben” – fogalmazott Korodi Attila.

A városháza már több ízben is tárgyalt az Eco-Csík Kft.-vel, Tánczos Barna szenátorral és a 200 négyzetméternél kisebb helyi üzletekkel ebben a témában. A következő időszakban további helyi üzletek bekapcsolódását várjuk, hiszen a rendszert az ő érdekükben hozza létre az Eco-Csík Kft. A Városháza keretszerződést köt az érdekelt üzletekkel, majd adminisztrálási szerződést a hulladékgazdálkodási vállalattal. Az Eco-Csík ennek nyomán saját beruházásként telepíti a három visszaváltó automatát – a tervek szerint egyet-egyet a somlyói, a taplocai és a zsögödi városrészben. Az ezekben visszaváltott PET-palackokért, alumínium dobozokért és üvegpalackokért járó utalvány csakis azokban az üzletekben lesz levásárolható, amelyek bekapcsolódnak ebbe a rendszerbe.

A betétdíjas visszaváltási rendszer (Sistem de Garanție–Returnare – SGR) és az ezen alapuló RetuRO program a valaha volt legnagyobb romániai környezetvédelmi projekt. Tavaly november 30-án indult ország szerte: ekkortól kerültek a piacra azok a csomagolóanyagok (pillepalackok, alumínium dobozok, italos üvegek), amelyekért 50 banit befizetünk a termék megvásárlásakor, majd visszaváltás után ezt az értéket levásárolhatjuk az adott kereskedelmi hálózatok egységeiben, vagy pedig készpénzre válthatjuk.

A returosgr.ro weboldalon havi lebontásban vizsgálhatjuk a visszaváltott mennyiségeket a felsorolt három hulladéktípus szempontjából, a csíkszeredai adatsorok pedig kecsegtetők. A városban levő automatákban augusztusban közel 909 ezer darab PET-palackot, 575 ezer alumínium dobozt és 176 ezer üveget váltottunk vissza. 2024 első nyolc hónapját vizsgálva kitűnik, hogy összesen 3,89 millió flakont (132,6 tonna), 2,10 millió aludobozt (30 tonna) és 639,6 ezer üveget (156,7 tonna) váltottak vissza. Augusztus 31-ig tehát 6,6 millió csomagolóanyagot küldtek újrahasznosításra a RetuRo-n keresztül, közel 320 tonna összsúlyban. Lakosságarányos lebontásban PET-palackok és aludobozok terén magasan az országos átlag fölött van Csíkszereda, üvegnél pedig alig marad el az átlagtól.

  • információ és fotó: Csíkszereda Városháza sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy