Október 1- az Istenszülő Oltalmának ünnepe

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az Istenszülő Oltalmának ünnepe, amelyet október 1-jén ünnepelnek, az ortodox egyház egyik legfontosabb ünnepe, amelyet a Boldogságos Szűz Máriának szentelnek.

Az ünnep egy csodára emlékezik, amely a 10. századi Konstantinápolyban történt a város 911-es ostroma során, amikor a hagyomány szerint Konstantinápolyt barbár invázió fenyegette. A város lakói imádkozni gyűltek össze a Vlachernai templomban, ahol számos szent ereklyét őriztek, köztük Szűz Mária kendőjét. Egy éjszakai virrasztás alkalmával Krisztusért balgatag Andrásnak és tanítványának, Epiphaniusnak látomása volt, amelyben Szűz Mária megjelent a hívek fölött, szentek és angyaloktól körülvéve, akik az üdvösségükért imádkoztak. Az isteni védelmet szimbolizálva az emberek fölé terítette kendőjét.

Ezt a csodás jelenést úgy értelmezték, mint Szűz Mária közbenjárásának jelét a bajba jutott emberekért. E csoda után a hagyomány szerint a megszállók visszavonultak, és a város megmenekült.

Ez az ünnep alkalom arra, hogy tisztelegjünk Szűz Mária oltalma és közbenjárása előtt, akit a hívek védelmezőjének, de egyben szerető anyának is tekintenek, aki az egész világért imádkozik. Ezen a napon a hívek isteni védelemért imádkoznak, kérve az Istenanyát, hogy kegyelmével és irgalmával borítsa be őket.

Az ortodox ikonográfiában az ünnep jelenete az égben álló Istenanyát ábrázolja, amint a hívők tömege fölött kezében tartja kendőjét, míg az ikon alján általában Szent András és Epiphanius szenteket ábrázolják, akik a csodára mutatnak.

Az Istenszülő oltalma – hagyományok és babonák

Az Istenszülő Oltalma ünnepekor készítik elő a mezőket a hideg évszakra, és a földet köd borítja be.

A lányok Szent Procroavához imádkoznak a sűrű hajért. Ezen a napon azok a lányok, akiknek a haja nem volt túl dús, Szent Procroavához imádkoztak, hogy fedje be a fejüket hajjal.

Nem vágnak hajat ezen a napon: azt mondják, hogy ha ezen a napon vágják le, a haj a testtel kapcsolatban marad. Ezért nem szabad kidobni vagy elégetni, mert a boszorkányok vagy gonosz emberek, akik varázslatokat alkalmaznak, elvehetik.

Azt mondják, hogy ha a lányok és a nők október 1-jén esküvői lakomát főznek, a házasságuk hosszú és boldog lesz, békével, megértéssel és sok szeretettel.

A háziasszonyok almával vagy sütőtökkel töltött böjti lepényt szolgálnak fel rokonaiknak és vendégeiknek. Az örök nyugalomba távozottakról megemlékeznek.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy