A Hargita megyei önkormányzatoknak alárendelt helyi rendőrség: törvényességnek álcázott politikai eszköz?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Hargita megyében a közvetlenül a polgármesteri hivataloknak alárendelt helyi rendőrségi intézmények sajnos többek lettek, mint a közrend biztosítását szolgáló egyszerű struktúrák. Ahelyett, hogy csak a törvényes feladataikra korlátozódtak volna, úgy tűnik, hogy ezek a helyi rendőrök a politikai hatalom eszközévé váltak, amelyet a helyi vezetők arra használnak, hogy ellenőrizzék és befolyásolják a regionális szintű eseményeket. Sok esetben ezek a helyi rendőrök messze túllépték hatáskörüket, és olyan területeken is fellépnek, ahol csak az országos rendőrségnek kellene beavatkoznia.

Aggasztó, hogy a Hargita megyei helyi rendőrséget, amelynek a közrenddel és a helyi örökség védelmével kellene foglalkoznia, a helyi polgármesterek és helyi politikusok végül arra használják fel, hogy szélesebb befolyást gyakoroljanak a lakosságra. Ez a közvetlen politikai befolyás azt jelenti, hogy sok döntés nem a polgárok, hanem az ezeket az intézményeket irányítók politikai érdekei szerint születik. Ahelyett, hogy a polgárokat szolgálnák, inkább a háttérben levő érdekhálózatok pajzsává válnak.

Ami még meglepőbb, az az országos rendőrség és más központi intézmények passzivitása, amelyeknek ezeket a túlkapásokat kellene ellenőrizniük és szabályozniuk. Úgy tűnik, hogy kormányzati szinten hallgatólagosan tolerálják ezeket a gyakorlatokat, valószínűleg azért, mert félnek attól, hogy megzavarják a magyar politikai tényezőt, amely gyakran fontos szerepet játszik a bukaresti többségek kialakításában. Ebben az összefüggésben úgy tűnik, hogy a helyi rendőrség fellépését nem ellenőrzik, és a hatalommal való visszaélések gyakran észrevétlenek maradnak vagy figyelmen kívül maradnak.

Összefoglalva, a Hargita megyei önkormányzatoknak alárendelt helyi rendőrség messze nem tölti be eredeti szerepét a közbiztonság garantálójaként. Ehelyett a helyi hatalom eszközeivé válnak, aláásva a polgárok államba és törvénybe vetett bizalmát.

I.R.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy