IJJ Harghita: Bilanțul ultimei săptămâni: 5 apeluri de semnalare a prezenței urșilor și un apel de persoane rătăcite

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În ultima săptămână, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 5  apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși în zona localităților Odorheiu Secuiesc, Lueta(2), Pasul Bucin și Remetea. 

Dintre cele 5 apeluri înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși, nu a fost nevoie de intervenția pentru alungarea acestora, doar într-un singur caz, deoarece urșii nu mai erau prezenți la locurile indicate de către apelanți în restul cazurilor.

În data de 23 noiembrie, din satul Lueta a venit un apel care indica prezența unui urs într-o curte. Jandarmii ajunși la fața locului nu au confirmat prezența ursului, dar aceștia au mai stat în zonă o perioadă, după aproximativ 10 minute ursul a revenit și a fost necesară constituirea echipei de intervenție. La fața locului, echipajul de jandarmi a asigurat zona și a menținut un climat de siguranță.

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita  384 apeluri,  făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de  intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar.

În data de 24.11.2023 în jurul orei 18:30 prin SNUAU 112 o persoană de sex masculin a sunat și confirmat că s-a rătăcit împreună cu alți 3 cetățeni  într-o zonă montană pe traseul Lacu Roșu spre – Refugiul Panoramic – Ghilcoș. Un echipaj de jandarmi din cadrul postului montan Lacu Roșu s-a deplasat în zona indicată de către persoanele rătăcite. În scurt timp apelantul a revenit cu un apel prin care indica că a revenit pe traseul marcat și se îndreaptă către stațiune. Echipajul de jandarmi împreună cu lucrători din cadrul Salvamont Gheorgheni s-au intersectat cu grupul de persoane și alături de aceștia au ajuns în siguranță în stațiune.   

Jandarmii reamintesc oamenilor că este recomandat ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

  • informații furnizate de Biroul de presă al IJJ Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy