IJJ Harghita: Bilanțul ultimei săptămâni – 9 apeluri de semnalare a prezenței urșilor

0

Articol disponibil în: Română

În ultima săptămână 17.07-23.07.2023, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 9 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși în zona localităților, Varsag  , Băile Tușnad, Corbu, Odorheiu Secuies și Lăzarea.

Ca și localități de unde au fost făcute apelurile, cele mai multe au sosit din localitatea Odorheiu Secuiesc (3 apeluri), s-a emis RO-Alert.

În ceea ce privește apelurile făcute din Odorheiu Secuiesc, la toate solicitările făcute au fost trimise echipaje de jandarmerie pentru a interveni. Dacă în primul caz, în 17 iulie, ursul nu a fost găsit, în zilele de 19  și 20 jandarmii au alungat în afara zonelor locuite urșii care se aflau în căutare de hrană în curțile oamenilor, s-a emis RO-Alert.

Din satul Ghiduț, comuna Lăzarea au fost făcute două apeluri pe 21 și 23 iulie,  echipaje de jandarmerie ajunși la fața locului reușind să alunge ursul în afara zonelor locuite, s-a emis RO-Alert.

Din Băile Tușnad au fost făcute un apel, în data de 19 iulie, ursul a părăsit singur zona unde fusese semnalat.

Un  apel a fost făcut și din comuna Vărșag, dar ursul a părăsit singur zona unde fusese semnalat.

Nici în urma apelurilor făcute din localitatea Corbu (2 apeluri) nu a fost nevoie de intervenția echipajelor de  jandarmerie trimise la fața locului, s-a emis RO-Alert.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar.

 De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita aproximatix 200 de apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.

Pe timpul intervențiilor nu au fost înregistrate pagube sau alte incidente.

Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

  • informații furnizate de purtător de cuvânt al IJJ Harghita – căpitan Stan Marian
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy