Implementarea celui mai mare investiții din zona Odorhei ar urma să fie reluată la primăvară

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • Consiliul Județean Harghita s-a întrunit în ședință extraordinară

Actualizarea documentației Lot 3, privind investiția de aproape 50 km de sistem rutier spre granița cu județul Covasna – Ocland, Ulieș, Petecu, județul Brașov (DJ137A), Ulieș, Iașu, Ighiu, Daia, Petreni (DJ133), Sânpaul, Ocland (DJ131) -, a fost motivul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Harghita, care a avut loc online la data de 14 noiembrie. De asemenea, s-a votat cu privire la întreținerea de iarnă a drumurilor județene.

Ședința poate fi urmărită pe link-ul de mai jos:

Am făcut eforturi supraomenești pentru a scoate din impas această investiție, care este importantă pentru zona Odorhei, dar și pentru întreg județ. Sistemul de achiziții publice din România este inadecvat, și firmele frivole pot câștiga o licitație cu prețuri suprimate, și noi, ca investitori publici, nu avem pârghii legale. Aceasta investiție din zona Odorhei, este victima unei astfel de situații, și între timp au crescut și costurile construcțiilor. Sperăm că justiția și camera arbitrară de lângă Camera de Comerț ne vor da dreptate, dat fiind că compania italiană nu și-a îndeplinit obligațiile asumate. Vom examina situația și în ceea ce privește diferența de preț, și posibilitatea de a solicita despăgubire pentru această diferență din partea firmei” – a declarat Borboly Csaba. Președintele Consiliului Județean Harghita a mai adăugat: scopul în primul rând este construirea drumului, iar în al doilea rând reducerea cât mai mult posibil pierderile financiare.

O companie italiană a câștigat achiziția publică pentru construcția drumului respectiv și nu a respectat contractul. În urma reclamațiilor continue a locuitorilor și a inspecțiilor, s-a constatat că firma nu lucra conform planului stabilit, în consecință Consiliul Județean Harghita a fost nevoit să rezilieze contractul cu firma.

În cadrul ședinței extraordinare din 14 noiembrie, au fost adoptate documentele actualizate ale proiectului, iar procedura de achiziție publică pentru lucrări va fi relansată.

Am străduit mult în ultimul an și mă bucur că am ajuns la un alt pas important în implementarea proiectului. Această investiție va conecta mulți localități mici și le va aduce la viață. Costul proiectului aproape că s-a dublat, dar această sumă va fi redusă, deoarece există lucrări deja finalizate. Am consultat și cu ADR Centru, și am cerut etapizarea finalizării proiectului. Mulțumesc tuturor, colegilor din direcția tehnică al consiliului județean și juriștilor pentru efortul depus, pentru că a fost dificil procedura rezilierii contractului cu firma italiană. Chiar dacă pierdem ceva timp din cauza situației dificile, vom finaliza proiectul, pentru că asta e și așteptarea comunității” – a precizat Bíró Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita.

Din partea direcției tehnice al consiliului județean, directorul general adjunct Chiorean Adrian a explicat detaliile tehnice: „Actualizarea proiectului a fost necesară după rezilierea contractului. Au modificat detaliile care nu sunt conform expertizei tehnice, de exemplu construire podețe sau lărgirea drumului.

Sper că găsim un ofertant serios pentru achiziția actuală, și vom putea continua construcția drumului la primăvară. De asemenea, suntem încrezători că negocierile și acordurile dintre România și Uniunea Europeană vor continua într-o direcție în care finanțarea va fi menținută sau chiar completată. Vom avea nevoie și de finanțare guvernamentală pentru această investiție, deoarece Consiliul Județean Harghita nu dispune fonduri pentru a acoperi diferența. În această muncă ne bazăm și de sprijinul parlamentarilor noștri și al guvernului” – a explicat Borboly Csaba.

De asemenea, s-a votat și întreținerea de iarnă pe drumurile județene, modificarea față de anul trecut fiind aceea că tronsonul menționat mai sus va fi deszăpezit de firma proprie a Consiliului Județean Harghita, Întreținere Drumuri Harghita SRL.

„În județul Harghita suntem pregătiți pentru iarnă, nu ne v-a lua prin surprindere” – a spus Borboly Csaba.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy