Implementarea proiectului SMID a ajuns la ultima sută de metri

0

Articol disponibil în: Română

Conștientizarea populației în privința importanței colectării selective a deșeurilor, precum și implementarea unui sistem viabil de managament al deșeurilor în județul Harghita au fost două dintre cele mai importante teme despre care s-a vorbit în cadrul conferinței de presă organizată luni la sediul primăriei din Miercurea Ciuc. În cadrul acestui eveniment a fost prezentat stadiul proiectului de mare anvergură Sistem de Management Integrat al Deșeurilor din Județul Harghita, implementat de Consiliul Județean Harghita.

„Este foarte important să schimbăm mentalitatea populației în legătură cu managementul deșeurilor” – a explicat la începutul conferinței de presă Antal Attila. Primarul interimar al municipiului reședință de județ a subliniat faptul că în cadrul proiectului de mare anvergură care este implementată se încearcă și schimbarea mentalității populației în domeniul gestionării deșeurilor. În opinia sa, de funcționarea noului sistem integrat al deșeurilor din județ vor putea trage niște beneficii și alte sectoare ale economiei.

„Gestionarea deșeurilor nu a fost niciodată o temă populară în rândurile populației. De acest aspect ne am lovit și în cadrul acestui proiect” – a menționat Csaba Borboly. Potrivit președintelui Consiliului Județean Harghita prin realizarea acestui proiect consiliul județean își asumă o mare responsabilitate: „Responsabilitatea noastră este de a nu proceda la fel ca în județele vestice, unde au crescut foarte mult taxele plătite de populație pentru gestionarea deșeurilor” – a spus Borboly. Aceasta a adăugat că în afară de implementarea unui sistem eficient de gestionare a deșeurilor un aspect important este de a lăsa bani în buzunarele oamenilor.

Borboly a fost de părere că o mare reușită a acestui proiect este închiderea vechii gropi de gunoi a municipiului, care constituia un pericol real pentru mediul înconjurător. Iar un aspect foarte relevant în acest fapt o constituie faptul că această lucrare nu s-a făcut pe cheltuiala contribuabilului, ci a fost finanțat din fonduri europene.

În a doua parte a conferinței de presă Tihamér Barti, vicepreședintele Consiuliului Județean Harghita a prezentat pe larg proiectul în cauza. Am aflat faptul că lucrările planificate s-au realizat în proporție de 80 la sută, iar valoarea lucrărilor contractate depășește suma de 142 milioane lei. Barti a mai menționat și faptul că la închiderea depozitului vechi de deșeuri menajere din Miercurea Ciuc se folosește o tehnologie care este o noutate în România, fapt de care s-au interesat de mai multe ori și reprezentanții ministerului de resort din țară.

László A. Zólya, managererul de proiect al consiliul județean, răspunzând la întrebările ziariștilor prezenți, a vorbit despre faptul că o mare provocare în cadrul acestui proiect este de a schimba mentalitatea populației în privința gestionării deșeurilor. „În câțiva ani 50 la sută din cantitatea de deșeuri produse ar trebui să fie colectate selectiv. Trebuie să încurajăm populația în acest sens” – a concluzionat Zólya.

Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Harghita este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională și este realizat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, având o valoare aproximativă de 164 milioane lei, cu lucrări achiziționate în valoare de aproximativ 142 milioane lei. Din această sumă 70,5% este finanțare din fonduri europene, 14,2% din fonduri guvernamentale, iar 15,3% din bugetul propriu al Consiliului Județean Harghita. Proiectul trebuie implementat până la jumătatea anului în curs.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy