Incendiile la locuinţe pot fi prevenite!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Neglijenţa sau ignorarea regulilor de siguranţă şi a măsurilor de prevenire pot conduce la adevărate tragedii. La nivel naţional, anul trecut, au avut loc peste 6.800 de incendii la locuințe, soldate cu aproape 1.000 de persoane decedate sau rănite. La nivelul judeţului nostru, în anul 2019, din cele aproape 250 de misiuni pentru stingerea incendiilor, 175 s-au înregistrat la gospodăriile cetăţeneşti. Majoritatea acestor evenimente se produc în sezonul rece şi au un impact major asupra vieții, sănătății și bunurilor cetățenilor.

Pe timpul intervențiilor, anul trecut, la nivel naţional, 691 de adulți și 34 de copii au fost răniți, iar alți 252 de adulți și 10 copii au decedat. Cele mai multe pierderi de vieți s-au înregistrat în rândul persoanelor de peste 70 de ani (110 victime), iar numărul cel mai mare de răniți s-a constatat în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 26 și 55 de ani (317 persoane). La nivelul judeţului Harghita, în cursul anului trecut, două persoane au decedat, ambele având peste 70 de ani, iar alte 10 persoane au fost rănite, acestea suferind arsuri.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în perioada ianuarie-decembrie 2019, principala cauză generatoare de incendii la locuințe este reprezentată de coșul de fum defect sau necurățat (33% dintre evenimente). În afara acestor situații, printre împrejurările care au condus la producerea incendiilor, se regăsesc și instalațiile electrice defecte, mijloacele de încălzire improvizate sau nesupravegheate, fumatul și focul deschis.

Incendiile produse la locuințe pot fi prevenite, una dintre regulile care trebuie respectate obligatoriu fiind utilizarea corectă a instalațiilor și a echipamentelor electrice, a sobelor de încălzit sau a coșurilor de fum. Cu toate acestea, neglijența sau ignorarea regulilor de siguranță și a măsurilor de prevenire se manifestă în rândul unora dintre semeni, iar efectele în urma acestor manifestări sunt evidente, generatoare de adevărate tragedii. Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.

De asemenea, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în locuinţe, precum şi a detectoarelor de incendiu.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy