Incendiu de vegetație uscată în Miercurea-Ciuc, în spatele fabricii de bere

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Marți seara, 5 martie, pompierii militari din cadrul Detașamentului MiercureaCiuc au lichidat un incendiu de vegetație uscată, care s-a manifestat în mai multe focare, pe o suprafață de circa 2 ha, în mun. Miercurea-Ciuc, în spatele fabricii de bere, lângă calea ferată.

sursa foto: ISU Harghita

Tot în cursul acestei zile, pompierii s-au mai confruntat cu doua incendii de vegetație uscată: în comuna Gălăuțaș și municipiul Toplița.

******

Pe fondul creşterii semnificative a numărului incendiilor de vegetație uscată, ca urmare a utilizării focului pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, vă reamintim principalele reguli și măsuri de prevenire a unor astfel de evenimente.

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime. Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, din cauza fumului dens.

De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de pompieri pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy