Indignare şi mâhnire în rândul comunităţii româneşti din Odorheiu Secuiesc. Biserica Ortodoxă a vândut mai multe terenuri

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Indignare şi mâhnire în rândul comunităţii româneşti din Odorheiu Secuiesc,
De Centenar, Biserica ortodoxă din Odorheiu Secuiesc a vândut mai multe terenuri primăriei din oraş.

Un fapt care a stârnit idignare şi mâhnire în rândul comunităţii româneşti din Odorheiu Secuiesc ne-a fost semnalat recent şi vizează faptul că Biserica ortodoxă a vândut primăriei din oraș mai multe terenuri pe care le avea în proprietate. Şi asta s-a întâmplat chiar când România intra în Anul Centenarului, terenurile înstrăinate fiind dintre cele cu care regale Ferdinand i-a împroprietărit pe militarii care au participat la Primul Război Mondial.

Potrivit surselor noastre, Biserica ordotoxă din Odorheiu Secuiesc, prin preotul militar Lazăr Adrian, a vândut Primăriei din oraş aproape șapte hectare de pământ, pentru suma de 490.000 Euro, existând voci care susţin că terenurile au fost mult subevaluate. În plus, se spune prin oraș că preotul a dorit în mod expres să încheie tranzacţia cu primarul Galfi Arpad, fără să se ţină cont de faptul că municipalitatea din Odorheiu Secuiesc nu este deloc atentă la nevoile şi solicitările comunităţii româneşti din oraş, dar este dispusă oricând să intre în posesia micii averi a Bisericii ortodoxe.

“De ce nu le-a concesionat sau de ce nu s-a făcut licitaţie? De ce au ţinut neaparat să le vândă primarului? Şi de ce i le-a vândut la un preţ mult mai mic decât cel real, fără să se facă o evaluare, ceva?” – se întreabă oamenii și ar trebui să se întrebe și instituțiile statului dacă nu dorm în papuci cum o fac de obicei în Harghita.

Sursele noastre ne-au dezvăluit că mai mulţi membri din consiliul bisericesc s-au împotrivit vânzării terenurilor, dar că nu s-a ţinut cont de părerea acestora. Mai mult, ei au fost înlocuiţi din acest organism, iar cei care le-au succedat nu prea au ştiut care este miza tranzacţiei şi de ce e important ca trerenurile respective să nu fie înstrăinate.

De asemenea, se pune întrebarea dacă episcopul ortodox Andrei, al Covasnei şi Harghitei şi patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române au cunoştinţă de această vânzare, dar şi dacă preotul militar care a semnat documentele avea această calitate legală? Există vreo instituție care poate să verifice asta? Au existat solicitări, rămase fără răspuns, din partea membrilor comunităţii ortodoxe ca episcopul Andrei să vină şi să le spună oamenilor de ce a fost nevoie de vânzarea celor şapte hectare de teren şi să le explice ce s-a făcut cu banii, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

“Suntem în Anul Centenar, cum s-a putut întâmpla aşa ceva? Nu cred că în 100 de ani, Biserica Ortodoxă a vândut proprietăţile sale din Ardeal şi vindem noi acum, unui primar căruia nu îi pasă de noi ca români”, spun oamenii.

Ne întrebăm şi noi de ce a fost nevoie de această tranzacţie, dacă ea s-a făcut în mod legal şi dacă Biserica Ortodoxă, prin reprezentanţii ei, s-a gândit cu adevărat la binele românilor din Odorheiu Secuiesc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy