Internatul Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc va fi reabilitat termic cu fonduri europene de peste 3,1 milioane de lei

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Internatul Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc va fi reabilitat termic printr-un proiect cu fonduri europene, în valoare totală de peste 3,1 milioane de lei, contractul de finanţare fiind semnat marţi, la Alba Iulia, de către directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, şi primarul municipiului, Raduly Robert Kalman, informează Agerpres.

Estimat a se finaliza în octombrie 2019, proiectul are o valoare totală de peste 3,1 milioane de lei, din care peste 2,1 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile, alocate prin Programul Regio. Banii se vor investi în instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice policristaline pe acoperiş, în lucrări de reabilitare termică a clădirii, în reabilitarea sistemului de încălzire şi de furnizare a apei calde de consum, în instalarea unui sistem de ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, precum şi a unor corpuri de iluminat pe bază de LED.

Creşterea consumului anual de energie finală din surse regenerabile, reducerea consumului anual specific de energie primară din surse neregenerabile şi diminuarea emisiei de dioxid de carbon a clădirii, cu peste 30% faţă de consumul actual, reprezintă rezultatele ce vor fi atinse la finalizarea proiectului.

De beneficiile proiectului vor beneficia, în primul rând, cei aproximativ 70 de elevi cazaţi anual în internat, personalul administrativ şi medical.

Potrivit reprezentanţilor ADR Centru, este cel de-al şaptelea proiect contractat pentru reabilitarea termică şi eficienţa energetică a unor clădiri din municipiul Miercurea Ciuc, celelalte şase derulându-se la trei grădiniţe şi trei şcoli generale.

„Am semnat deja şase proiecte de finanţare pe această prioritate, prin care sunt alocate peste 22,75 milioane de lei fonduri nerambursabile, şi alte şase proiecte mai sunt trimise la Autoritatea de Management a Programului spre verificare, în vederea semnării. Dacă luăm în calcul economiile ce se vor înregistra la cheltuielile de întreţinere prin aceste 11 proiecte, dar şi emisiile de carbon reduse, putem spune că în următorii ani toţi cei peste 50.000 de cetăţeni ai municipiului vor putea să se bucure de şcoli, grădiniţe şi licee cu faţade noi, un mediu şi aer mai curat, dar şi un municipiu verde”, a declarat directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

Sursa: AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy