Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Intervențiile pompierilor harghiteni în weekend

În acest sfârșit de săptămână (06-08.05.2022), pompierii militari harghiteni au gestionat 26 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, astfel că echipajele SMURD au acordat îngrijiri medicale pentru 20 de persoane aflate în dificultate.

Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 4 incendii și au gestionat cu promptitudine 1 misiune de asigurare/supraveghere zonă, în urma semnalării unui miros persistent de gaz pe casa scării, de către locatarii unui bloc de locuințe, din municipiul Miercurea Ciuc, strada Iancu de Hunedoara, problema fiind remediată, în scurt timp, de către echipajul distribuitorului de gaze.

O intervenție în care o persoană și-a pierdut viața, a avut loc în această dimineață, pe raza comunei Suseni, sat Valea Strâmbă, unde echipajele de prim ajutor și descarcerare din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni au intervenit în urma producerii unui accident rutier în care a fost implicat un autoturism. Din nefericire, în urma evenimentului rutier, conducătorul auto, un bărbat, de 51 de ani, a decedat, din cauza leziunilor suferite.

Din totalul celor 4 incendii produse în ultimele trei zile, 3 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată, deșeuri), fiind afectate peste 300 ha de teren și 60 ha de litieră pădure, în localitățile Cinod, comuna Ciucsângeorgiu, Tulgheș și Miercurea Ciuc.

O intervenție complexă care a necesitat efort susținut din partea pompierilor a avut loc vineri, în localitatea Sub Cetate, comuna Zetea, în urma unui incendiu produs la o hală gater. Peste 60 de pompieri militari şi civili din cadrul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc şi de la Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din comunele Zetea, Brădeşti, Satu Mare, Dealu şi Vărşag au intervenit, cu zece autospeciale de stingere,  pentru lichidarea flăcărilor care s-au manifestat pe o suprafață de aproximativ 500 mp, punând  în pericol un rezervor de 15.000 l motorină, amplasat la o distanță de circa 1 m față de peretele halei afectate. Incendiul a fost localizat și lichidat, după aproape șase ore, fără a fi înregistrate victime.
În urma acestuia, au ars: hala gater, pe o suprafaţă de circa 500 mp, 200 metri cubi de cherestea răşinoase, 20 metri cubi de rumeguş, documente personale ale muncitorilor, aflate în vestiar, documente din arhivă. S-au deteriorat utilaje de producţie, aproximativ 200 metri cubi de cherestea, instalaţia electrică, o remorcă, rampe de alimentare şi evacuare şi diverse scule. În urma intervenţiei pompierilor, s-au salvat bunuri materiale în valoare de aproximativ 4.000.000 lei. Pagubele totale au fost evaluate la circa 2.750.000 lei.
Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs în urma defectării pe timpul exploatării a unui motor electric.

Totodată, au fost transmise 3 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența unor urși, în localitățile Borsec, Miercurea Ciuc și Băile Tușnad.

Pe lângă aceste situații, pompierii militari harghiteni continuă acțiunile desfășurate în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.                                      

  • ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICELasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.