Intervențiile pompierilor harghiteni, perioada 13-15 octombrie 2023
Articol disponibil în: Magyar Română
În perioada 13-15.10.2023, pompierii militari harghiteni au intervenit în 28 de situații de urgență, 22 de misiuni fiind pentru acordarea de prim ajutor calificat, în urma cărora echipajele SMURD au asistat medical un număr de 23 persoane aflate în dificultate.
De asemenea, echipajele operative au intervenit pentru stingerea unui incendiu, precum și în alte 5 intervenții în sprijinul comunităților: 3 misiuni de asigurare/supraveghere zonă, ca urmare a unor incidente de natură electrică la cablurile de înaltă tensiune, în municipiul Odorheiu Secuiesc, pe stăzile Pantei, Petofi Sandor și Gabor Aron, problemele fiind remediate, în scurt timp, de către echipajele furnizorului de energie electrică. Celelalte două misiuni au fost pentru stabilizarea unui autoturism implicat într-un accident rutier, produs la intersecția DJ 134/C cu DC 34, comuna Dealu, precum și de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în cazul acestui eveniment rutier.
Vineri seara, în jurul orei 20:45, pompierii Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu SVSU Praid, Corund și Lupeni, au intervenit pentru gestionarea unei situații de urgență, generată de producerea unui incendiu la acoperișul unei casei de locuit, din localitatea Ocna de Jos, comuna Praid. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta la acoperișul casei, precum și la 3 anexe gospodărești, pe o suprafață de aproximativ 110 mp. Pentru stingerea flăcărilor, pompierii militari și civili au acționat cu șapte autospeciale de lucru cu apă și spumă, timp de aproximativ trei ore. În urma producerii evenimentului, au ars acoperișurile casei și anexelor gospodărești, pe o suprafață de circa 110 mp, mobilier, textile, articole artizanale, 2 butoaie și s-au deteriorat cca. 60mp de țiglă. Din fericire, nu au existat persoane rănite. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de un scurtcircuit electric produs de un cablu, conductor electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată.
Pompierii militari harghiteni trag, din nou, un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă instalațiile, echipamentele și aparatele electrice defecte, cu improvizații, suprasolicitate sau lăsate în funcțiune nesupravegheate, aducând în atenție faptul că în ultimele patru zile, în județul nostru, s-au produs două incendii de natură electrică, care pot fi prevenite dacă sunt respectate următoarele măsuri:
– efectuați verificarea periodică a instalației electrice;
– nu folosiți instalații electrice improvizate;
– la suplimentarea receptoarelor asigurați-vă că instalația existentă poate prelua consumul adițional;
– verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și înlocuiți-le atunci când sunt uzate;
– nu folosiți prize sau întrerupătoare slăbite;
– nu suprasolicitați o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;
– echipați tabloul electric cu siguranțe corect dimensionate.
În ceea ce privește avertizarea populației, în ultimele trei zile, au fost transmise 8 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT privind prezența animalelor periculoase (urși) în localitățile Toplița (2), Zetea (2), Satu Mare (2) și Bilbor (2).
În continuare, salvatorii harghiteni rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate.
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE