Interviu cu președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Harghita, colonel (r.) Dăbău Claudiu

0

Articol disponibil în: Română

  • Interviu cu președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”,  filiala Harghita, colonel (r.) Dăbău Claudiu

Bună ziua! Vă rog să vă faceți o scurtă prezentare.

Sunt originar din județul Mureș, însă viața mi-a îndrumat pașii spre județul Harghita, unde locuiesc din 1996. Am absolvit în 1996 Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul” din București, iar ulterior acesteia am activat ca ofițer în cadrul S.R.I., până la momentul trecerii în rezervă. Am urmat și alte studii postuniversitare și masterale, în vederea completării și dezvoltării cunoștințelor personale pentru că am considerat și consider că învățarea trebuie să fie un proces continuu, mai ales într-o societate precum e cea modernă, în care trăim.

Ce își propune asociația pe care o conduceți?

Între scopurile principale ale asociației se află cultivarea atașamentului față de România, față de simbolurile noastre naționale, față de eroii neamului, prin organizarea și derularea de activități și programe culturale și nu numai. Un neam care nu-și respect trecutul, riscă să-l retrăiască.

În zilele noastre asistăm, din păcate la o îndepărtare de valorile care ne definesc, sub presiunea modernismului. Nu e nimic rău în evoluție, dar, ca societate, avem datoria să ne conservăm valorile fundamentale. Istoria noastră a fost una frământată. La fel cum sunt și zilele pe care le trăim. Pentru a rezista ca națiune, poporul român a rămas atașat unor valori care l-au ajutat să supraviețuiască de-a lungul secolelor și să se implinească, apoi, în ceea ce este statul român modern. Iar pentru ca acest lucru să se înfăptuiască  a fost nevoie de foarte multe sacrificii.

Nicolae Iorga spunea: “Neamul devine etern prin cultul eroilor.”

Noi, cei din asociație, dorim să ne aducem contribuția la realizarea obiectivelor pe care le-am menționat mai sus. În acest sens, intenționăm să adoptăm o atitudine activă în relația cu societatea civilă, autoritățile publice locale sau cu alte instituții care ne pot sprijini în punerea în aplicare a unor inițiative menite să asigure obiectivarea lor. Bineînțeles, activitățile noastre vor fi adaptate și la contextul concret în care ne vom afla la acel moment, respectiv la situația concretă din societate. Vedeți și dumneavoastră că, în prezent, societatea românească este foarte afectată de consecințele care decurg din pandemie, la care se adaugă situația concretă din imediata vecinătate, mă refer la conflictul din Ucraina. Vedem că suntem ușor debusolați și avem sentimentul că țara duce lipsă de lideri autentici. Dar, în istorie, tocmai acest tip de vremuri au scos la iveală liderii care au condus națiunea la liman. Marile provocări au adus la lumină liderii adevărați. Poate că vom vedea acest fapt petrecându-se din nou, fiindcă țara are nevoie acută de o direcție și o viziune proaspătă, care să ofere încredere, siguranță și perspectivă tuturor locuitorilor ei.

Sperăm, însă, că vom depăși acest moment dificil, că poporul român se va regăsi pe sine, așa cum a făcut-o de-atatea ori de-a lungul istoriei și ne vom putea continua viața în normalitate.

Și așa cum momentele dificile ale istoriei noastre ne-au întărit ca națiune, la fel și acum, poporul român va ieși întărit din această perioadă și va înțelege mai bine de ce merită să luptăm pentru ceea ce au luptat și eroii și înaintașii noștri. Și de ce aceștia merită întregul nostru respect. Pentru că au luptat și căzut ca să avem o țară. Țara, ca și libertățile, nu sunt un dat firesc. Dacă nu le îngrijim, riscăm să le pierdem.

Iar datoria noastră este să le ducem moștenirea mai departe.

Ce proiecte aveți în vedere în activitatea Asociației?

În primul rând, ne dorim să afirmăm Asociația ca un factor credibil și serios în zona sa de responsabilitate, printr-o nouă abordare, adaptată realității. Ne bazăm pe sprijinul și cooperarea instituțiilor publice care au responsabilități directe și legale în ceea ce privește monumentele și cimitirele militare, pe sprijinul societății civile locale, dar și al altor actori. Cooperarea și sprijinul reciproc sunt cuvintele de ordine.

Relevant în acest sens, ca un pas în direcția menționată, este dialogul purtat, recent, cu primarul municipiului Miercurea Ciuc, domnul Korodi Attila, pe marginea modului de gestionare a unui act de vandalizare a statuii Ostașului Român din centrul localității. Fiind vorba, cel mai probabil de un act teribilist, în cadrul discuției deschise pe care am avut-o cu edilul local, am înaintat câteva propuneri concrete pentru a se evita pe viitor producerea unor astfel de situații neplăcute în toate cele 3 locații semnificative din municipiu, respectiv statuia în cauză, cimitirul multinațional din vecinătatea cetății Miko, dar și cimitirul militarilor sovietici. Propunerile au fost primite cu interes și sperăm să fie urmate de fapte concrete, ele constituind un prim pas al unui dialog pe care îl apreciez ca fiind constructiv și util tuturor.

Pe de altă parte, intenționăm să continuăm acest dialog și cu alte instituții județene, dar și primării din județ, astfel încât să putem să îndeplinim obiectivele Asociației. Avem în vedere inclusiv înaintarea unor proiecte proprii al concursurile de proiecte lansate de administrațiile locale, dar și derularea unora care să vizeze, printre altele, realizarea unei “Cărți de Aur” a eroilor, precum și alte idei despre care vom vorbi la momentul potrivit. În paralel, vizăm și parteneriate cu alte structure similar din județ, regionale sau naționale.

Toate aceste acțiuni și demersuri ale Asociației vor putea fi regăsite pe contul nostru de Facebook, comunicarea fiind o altă dimensiune căreia îi vom acorda o atenție deosebită în relația noastră cu comunitatea din județul Harghita, care este, în fapt, principalul beneficiar al eforturilor noastre.

Vă mulțumesc și vă doresc mult succes în ceea ce vă propuneți!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy