IPJ Harghita avertizează cu privire la creșterea alarmantă a fraudelor online cu investiții fictive

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Inspectoratul de Poliție Județean Harghita face un apel către populație cu privire la creșterea alarmantă a infracțiunilor online în domeniul investițiilor fictive. În ciuda eforturilor constante de a informa și preveni, polițiștii continuă să primească sesizări de la persoane care devin victime ale unor astfel de scheme frauduloase.

De la începutul acestui an și până în prezent, Serviciul Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Harghita a înregistrat peste 30 de cazuri de fraude în domeniul investițiilor fictive, cu pagube care au depășit suma de 180.000 de Euro într-un singur caz. Modul de operare al infractorilor este unul sofisticat și manipulativ, aceștia folosind renumele unor companii sau persoane publice cunoscute pentru a atrage victimele în capcana lor.

Infractorii contactează potențialele victime prin intermediul mediului online, promițându-le câștiguri rapide și cu un randament extrem de mare. Aceștia se folosesc de reclame pe platformele de socializare pentru a promova iluzia câștigurilor ușoare. Victimele sunt apoi îndemnate să descarce aplicații de control la distanță, cum ar fi ,,Any Desk’’, prin intermediul cărora infractorii preiau controlul asupra datelor bancare și personale ale acestora.

Ex:
La data de 18 aprilie a.c., polițiștii de investigații criminale au primit o sesizare din partea unui bărbat referitoare la faptul că îi lipsește suma de aproximativ 180.000 Euro din conturile bancare. Din primele cercetări efectuate de către polițiști a rezultat faptul că acesta, în urma vizionării unui anunț de pe o rețea de socializare, care promova o platformă de investiții ce promitea un randament de profitabilitate ridicat, a decis să investească pe acea platformă, oferindu-le acces la telefonul personal unor „analişti financiari” prin intermediul unei aplicații de control la distanță (Any Desk). Ulterior, din contul acestuia au fost efectuate tranzacții în sumă de peste 180.000 Euro.

Pentru a evita astfel de capcane, Compartimentul de Prevenire și Analiză a Criminalității din cadrul I.P.J. Harghita reiterează recomandările pentru ca populația să fie precaută și să adopte următoarele măsuri preventive:

• Evitați accesarea anunțurilor sau îndemnurilor referitoare la investiții din partea unor persoane necunoscute.
• Manifestați vigilența și fiți sceptici în fața ofertelor care promit câștiguri însemnate și rapide.
• Nu instalați aplicații de control la distanță care permit accesul terților la dispozitivele dumneavoastră electronice.
• Verificați întotdeauna autenticitatea datelor prezentate și nu comunicați informații personale sau bancare către persoane necunoscute.
• În cazul în care sunteți tentați să investiți, verificați întotdeauna legitimitatea brokerului sau platformei pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară sau prin intermediul unor motoare de căutare precum Google.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy