IPJ Harghita – în atenția proprietarilor/deținătorilor de animale

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor atrag atenția proprietarilor sau deținătorilor de animale, cu privire la faptul că abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului constituie contravenție conform art. 26 din Legea nr. 205/2004 și se sancționează cu amendă de la 3.000 de lei la 12.000 de lei.

În ultima săptămână, polițiștii au fost sesizați cu privire la mai multe cazuri de abandonare a animalelor, atât a câinilor, dar și a pisicilor, fiind identificate persoanele în cauză și sancționate conform legislației în vigoare.

Abandonul constă în lăsarea unui animal aflat în proprietatea și îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost și tratament medical. (art. 7 din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor).

În vederea prevenirii săvârșirii unor astfel de contravenții, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor îndeamnă proprietarii/deținătorii de câini și de pisici să procedeze la sterilizarea acestora prin intermediul medicilor veterinari, pentru a preveni înmulțirea necontrolată a acestor animale. Acest aspect reprezintă, de fapt, o obligație a deținătorilor de câini (de rasă comună), care, de asemenea, se pedepsește cu amendă cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei (conform art. 13^2 din O.U.G. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân).

Pentru sesizări referitoare la fapte penale sau contravenționale săvârșite împotriva animalelor, pe raza județului Harghita, cetăţenii pot accesa site-ul I.P.J. Harghita, pot utiliza adresa de e-mail protectiaanimalelor@hr.politiaromana.ro, sau, în cazuri urgente, pot apela numărul unic de urgenţă 112.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy