ISU Harghita: 26 de intervenții ale pompierilor, în ultima zi a lunii ianuarie

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cursul zilei de ieri (31.01.2022), pompierii militari harghiteni au gestionat 26 de situații de urgență, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea măsurilor de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate. Astfel, 27 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD.

În afara acestor situații, noaptea trecută, pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc au intervenit prompt, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din sat Fitod, comuna Leliceni. Ajunse la locul evenimentului, echipajele de stingere au constatat faptul că ardea funinginea din interiorul coşulului de fum. Incendiul a fost localizat în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii acestuia. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de coșul de fum necurățat de funingine. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 350.000 lei.

Verificați și curățați coșurile de fum!

Peste 20 de incendii s-au produs, de la începutul acestui an, în zona de competență a ISU Harghita, din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișurilor.

Pentru siguranța dumneavoastră și pentru a vă proteja locuința de un posibil incendiu, aveți grijă la modul de exploatare a sistemelor și a mijloacelor de încălzire și respectați măsurile de prevenire a incendiilor.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.

Reparați, dacă este cazul, coșurile de fum. Asiguraţi-vă că acestea sunt curățate corespunzător și că jarul sau scânteile din sobă nu pot ajunge pe materialele combustibile din structura acoperișului!

De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.                 

  • ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy